ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися сьогодні зростанням індексу Nikkei на 1,05% після заяв ФРС США

Провідний японський індекс Nikkei на закритті сьогоднішньої торгової сесії склав 9038,74 пункту, підвищившись за підсумками дня на 1,05% слідом за біржами США, де спостерігалося зростання котирувань на тлі заяв Федеральної резервної системи (ФРС) США.
Напередодні ФРС пообіцяла зберегти базову облікову ставку на низькому рівні протягом наступних двох років. При цьому представники американського Центробанку заявили, що ФРС буде обговорювати новий пакет заходів, спрямований на підтримку зростання економіки, що надихнуло ринки.
Однак при найближчому розгляді дії ФРС не можна розглядати тільки як позитивний момент, стверджують аналітики. Пообіцявши залишити ключову ставку на рівні 0,00-0,25% до 2013 р., ФРС дала зрозуміти, що поточна економічна слабкість, ймовірно, триватиме набагато довше.
Тим часом зростання японського індексу стримувало зміцнення ієни, яке погрожує стати справжнім "кошмаром" для японської економіки. На цьому тлі котирування багатьох японських експортерів, які входять у розрахункову базу індексу "блакитних фішок" знижувалися. Так, цінні папери виробника фототехніки Canon подешевшали на 0,43%, виробника промислових роботів Fanuc - на 1,61%, акції автовиробника Honda Motor - на 2,2%.
Напередодні представники японського автоконцерну повідомили, що Honda розглядає можливість перенесення частини виробничих потужностей за межі Японії на тлі негативного ефекту, що чиниться на експортерів зміцненням ієни.
Розмови про те, що надмірне зміцнення японської валюти завдає серйозного удару по компаніям-експортерам, які одержують основну частку виручки від реалізації продукції за кордоном, ходили вже давно. Однак заява Honda стало першою ознакою того, що японські автоконцерни не тільки ведуть дискусії на цю тему, але і приймають конкретні кроки з перенесення частини потужностей за кордон і зниження виробництва в Японії.
У той же час більшість компаній у складі індексу Nikkei продемонстрували зростання котирувань, забезпечивши біржового індикатора позитивну динаміку. Папери нафтогазової компанії Японії Inpex подорожчали за підсумками торгів на 2,8%, банку Mitsubishi UFJ - на 0,28%, автовиробника Nissan - на 0,27%.
За підсумками торгів 9 серпня 2011 р. індекс Nikkei підвищився на 94,26 пункту (+1,05%) і склав 9038,74 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,63 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і досяг на закриття торгів 76,68 ієни/дол.