ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися сьогодні підвищенням індексу Nikkei на 0,23%

Японський індекс Nikkei на закритті сьогоднішньої торгової сесії підвищився на 0,23% слідом за біржами США, де спостерігалася висхідна динаміка котирувань на тлі угоди між Google і Motorola Mobility. Напередодні інтернет-гігант Google і американська Motorola Mobility Holdings уклали угоду, за умовами якої Google придбає Motorola Mobility за 12,5 млрд дол. Транзакція була схвалена радами директорів обох компаній. Вся сума буде виплачена готівкою.
Ця новина вселила оптимізм учасникам ринку, що просигналізувала, що корпоративний сектор США почувається добре. На цьому тлі інвестори проявили готовність ризикувати. Крім того, покупка Google компанії Motorola Mobility позитивно позначилася на котируваннях компаній високотехнологічного сектора. Акції японської компанії Murata Manufacturing Co. (постачальник запчастин для смартфонов) подорожчали більш ніж на 1% на тлі очікувань більш сильного попиту на мобільні телефони на платформі Android. Котирування виробника карт пам'яті Elpida Memory виросли більш ніж на 4%, а Renesas Electronics - більш ніж на 2%.
Все ж зростання котирувань як і раніше стримується сильною позицією ієни, яка не дає "розвернутися" експортерам, які одержують великий відсоток виручки від реалізації продукції за кордоном.
Котирування компаній, що орієнтуються на внутрішній попит (наприклад, компанії, що працюють в секторі нерухомості), тим часом демонстрували істотне зростання. Папери Mitsubishi Estate піднялися в ціні на 1,07%, Mitsui Fudosan - на 2,6%.
За підсумками торгів 16 серпня 2011 р. індекс Nikkei підвищився на 0,23% і склав 9107,43 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,07 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і досяг на закриття торгів 76,83 ієни/дол.