ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися підвищенням індексу на 0,91%

Фондові торги в Японії завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,91%. Попередня сесії завершилася зниженням індексу на 1,5% на тлі побоювань інвесторів щодо міжнародно-політичної ситуації навколо Сирії.

Індекс продовжував демонструвати спадну динаміку протягом трьох сесій поспіль.

На тлі напруженої ситуації навколо сірійського конфлікту, де низка західних країн можуть здійснити ракетний удар по силам Башара Асада, істотне зростання продемонстрували ціни на нафту, досягнувши максимальних значень напередодні за місяць. Ця тенденція позначилася на котируваннях нафтових компаній. Так, акції Inpex Corp.. додали в ціні 5,2%, а ринкова капіталізація Japan Petroleum Exploration Co. зросла на 4,7%.

Однак, як відзначають аналітики, зростання провідного індексу Nikkei в найближчі дні буде скутий невизначеністю міжнародно-політичній обстановці, що утримає гравців, особливо великих, від прийняття масштабних рішень.

Позитивний вплив на хід торгів також надало ослаблення ієни, що не забарилося позначитися на котируваннях великих японських експортерів, які отримують більшу частину свого доходу за кордоном, які, однак, на тлі загальної невизначення ринку продемонстрували змішану динаміку. В цілому протягом року ієна ослабла по відношенню до долара на 13%, в той час як індекс Nikkei додав 29%.

Так, акції виробника фототехніки Canon Inc. просіли на 0,3%, котирування виробника електроніки Ricoh Co. Ltd. понизилсь на 0,2%, акції Fujifilm Holdings подорожчали на 1%, а папери Panasonic Corporation втратили в ціні більше 2%.

Ринкова капіталізація великого автовиробника і експортера Toyota Motor зріс на 0,7%, вартість паперів Nissan Motor Co. скоротилася 0,4%, Honda Motor Co. - на 0,8%.

Японські фінансові установи на загальному тлі торгувалися зі змішаною динамікою, де акції Sumitomo Mitsui додали в ціні 0,7%, котирування Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. опустилися на 0,3%, а ринкова капіталізація Daiwa Securities Group Inc. зросла на 0,8%.

В секторі компаній, що спеціалізуються на роботі з нерухомістю, спостерігалася наступна динаміка. Так, акції Mitsui Fudosan виросли в ціні на 1,3%, а котирування Sumitomo Realty & Development піднялися на 0,9%.

За підсумками торгів 29 серпня 2013 р. індекс Nikkei підвищився на 0,91% і склав 13459,71 пункту. Курс долара до ієни підвищився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,62 ієни і становив на закритті фондових торгів 97,12 ієни/дол.