ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися 28 вересня зниженням індексу Nikkei на 1,12%

Фондові торги в Японії завершилися 28 вересня 2010 р. пониженням індексу Nikkei на 1,12%. На ринку сьогодні не спостерігалося будь-яких серйозних подій, здатних зробити істотний вплив на динаміку провідного індикатора. Однак у цілому сесія проходила на негативному фоні, що почасти сприяло зміцнення ієни по відношенню до американської валюти. Також варто відзначити, що сьогоднішня торговельна сесія стала останньою, коли інвестори могли придбати акції японських компаній з можливістю отримання по них дивідендів за I півріччя 2010-2011 фінансового року (квітень-вересень ц.р.), передає РБК.

За підсумками торговельної сесії в мінусі закрилися акції провідних фінансових компаній Країни висхідного сонця. Котирування найбільшого в Японії банку Mitsubishi UFJ Financial Group на закритті торговельної площадки знизилися на 0,98%, а другого за ринковою вартістю банку країни Sumitomo Mitsui Financial Group - на 3,02%. Падали в ціні і папери брокерських компаній Японії. Акції Mizuho Securities Co. і Daiwa Securities Group Inc. закрилися в мінусі на 2,56% і 2,87% відповідно, а Nomura Holdings Inc. - На 3,32%.
Також сьогодні продовжила загострюватися ситуація навколо четвертої найбільшої в Японії компанії з надання споживчих кредитів Takefuji Corp. Котирування компанії обрушилися більш ніж на 32% після того, як стало відомо про плани Takefuji опублікувати сьогодні документи про банкрутство у зв'язку з багатомільярдними боргами. Слідом за паперами Takefuji почали знижуватися акції найбільшого в Японії споживчого кредитора Acom Со. (-1,26%), А також кредитного банку Aiful Corp. (-3,33%).

Папери японських сировинних трейдерів дешевшали на тлі падіння цін на "чорне золото" і метали. Так, акції Mitsui & Co. і Sumitomo Corp. втратили в ціні 0,96% і 1,28% відповідно. У той же час котирування найбільшого в країні постачальника енергоносіїв компанії Inpex впали на 2,20%, а його основного конкурента Japan Petroleum Exploration Co. - На 1,86%.

У "червоній" зоні завершилася торгова сесія для найбільших в Японії торгових компаній. Акції Kawasaki Kisen Kaisha втратили в ціні 0,94%, а котирування судноплавного транспортного підприємства Mitsui OSKLines Ltd. і його конкурента Nippon Yusen опустилися на 1,45% і 0,30% відповідно.

Не стала вдалою сесія і для японських автомобілебудівних компаній, що реалізують більшу частину своєї продукції на зовнішніх ринках. Котирування автогіганта Toyota Motor Corp. знизилися на 0,65%, а його основного конкурента - Honda Motor Co. - На 0,76%.
Крім того, корекція спостерігалася і по акціях виробників електроніки, серед яких одні з світових лідерів в області виробництва електроніки Sony Corp. (-1,11%) І Panasonic Corp. (-0,52%), Виробники фототехніки Canon Inc. (-0,26%), Nikon Corp. (-0,52%) І Olympus Corp. (-1,37%), А також і виробник тестерів мікросхем пам'яті Advantest Corp. (-1,95%).

За підсумками торгів 28 вересня 2010 р. індекс Nikkei 225 знизився на 107,38 пункту (-1,12%) - до 9495,76 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,05 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 84,19 ієни / дол.