ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися 25 листопада підвищенням індексу Nikkei на 0,5%

Фондові торги в Японії завершилися 25 листопада підвищенням індексу Nikkei на 0,5%, який повернувся в "околицю" п'ятимісячного максимуму. Передумовою послужили підвищений попит іноземних інвесторів на папери і недавнє ослаблення курсу ієни до долара, повідомляє РБК.
На думку аналітиків, японський індекс, можливо, буде підвищуватися аж до кінця року, незважаючи на можливий "перегрів" фондового ринку. Також аналітики відзначають, що в грудні біржа може поводитися непередбачувано: індекси можуть підійматись, навіть якщо обсяги торгівлі не змінюються. Нагадаємо, що в грудні 2009р. індекс Nikkei виріс на 12,9%, а в грудні 2008 р. - на 4,1%, незважаючи на те, що кількома місяцями раніше збанкрутував інвестиційний банк Lehman Brothers, що до цих пір нерідко розглядається як відправна точка світової фінансової кризи кінця 2000-х років.
Акції японських компаній піднялися після вчорашнього зниження у зв'язку з підвищеною напругою на Корейському півострові напередодні. В основному зростання спостерігалося серед "блакитних фішок": Honda Motor (+0,65%), Toyota Motor (+1,07%) і Sony (+0,80%). У зелену зону перемістилися і акції компаній з виробництва електротехніки. Котирування паперів виробника електричної проводки і кабелів SWCC Showa Holdings підскочили на 21,9% - до 89 ієн, акції компанії Sumitomo Electric Industries підросли на 2,0% - до 1,102 ієни після публікації в газеті Nikkei Business Daily повідомлення про те, що ці дві компанії збираються почати випуск нових надпровідних проводів в 2011 р.
Продовжують підніматися в ціні акції провідної торгової корпорації Японії Sojitz. Зростання склало 0,6%, ціна за акцію досягло позначки в 169 ієн. Напередодні котирування компанії підскочили на 9,1% після заяви про те, що Sojitz уклала з австралійською гірничодобувною корпорацією Lynas угоду про співпрацю в галузі поставок рідкоземельних металів.
У банківському секторі Японії торги пройшли в червоній зоні. Котирування провідних японських банків Mizuho Financial Group і Mitsubishi UFJ Financial Group знизилися на 0,76% і 0,49% відповідно.
За підсумками торгів 25 листопада ц.р. індекс Nikkei підвищився на 49,65 пункту (+0,5%) і склав 10079,80 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,04 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 83,49 ієни/дол.