ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися 24 вересня 2010 р. зниженням індексу Nikkei на 0,99%

Фондові торги в Японії завершилися 24 вересня 2010 р. зниженням індексу Nikkei на 0,99%. Велику частину торгової сесії на ринку спостерігалася досить низька волатильність, гравці не проявляли особливої активності, повернувшись зі свята Дня осіннього рівнодення, який святкувавали в країні 23 вересня. Проте за декілька годин до закриття торгового майданчика серед інвесторів з'явилися чутки про повторне проведення валютної інтервенції Банком Японії, і ситуація в корені змінилася.

Відразу після розповсюдження цієї інформації японський індекс зробив ривок майже на 200 пунктів одночасно із зміцненням долара по відношенню до ієни. Проте незабаром після ейфорії, що почалася, міністр фінансів Японії Йосихіко Нода розвіяв чутки, заявивши, що уряду нічого не відомо про повторну інтервенцію. Виступ міністра охолодив гравців, після чого почалася корекція, що завершилася падінням індикатора по відношенню до підсумків попередніх торгів.

На цьому фоні в "червоному" секторі закрився торговий майданчик для цінних паперів провідних представників фінансового сектора Японії. Котирування найбільшого в країні банку Mitsubishi UFJ Financial Group за підсумками торгової сесії опустилися на 0,74%, а другого за ринковою вартістю банку в Японії Sumitomo Mitsui Financial Group - на 0,92%. Цінні папери банку Mizuho Financial Group втратили в ціні 3,08%. Поступилися своїми позиціями і найбільшими в країні брокерськими компаніями. Котирування Mizuho Securities Co. і Daiwa Securities Group Inc. впали на 1,02% і 2,51% відповідно, а Nomura Holdings Inc. - на 0,47%.

Падіння курсу ієни надала сприятлива дія на динаміку котирувань японських експортерів, акції низкияких все ж таки змогли утриматися в "зеленому" коридорі до закриття торгового майданчика, не дивлячись на загальну корекцію на ринку. Так, котирування японського автогіганта Toyota Motor Corp., що реалізовує левову частку своєї продукції за кордоном, підвищилися на 0,46%. В той же час акції його конкурентів концернів Honda Motor Co. і Nissan Motor Co. подешевшали на 0,75% і 0,57% відповідно.

Цінні папери виробників електроніки також закрилися в "червоному" секторі. Котирування одного з найбільших в світі виробників електроніки Sony Corp., одержуючого до 70% прибутку на зарубіжних ринках, опустилися на 0,12%, а його конкурента Panasonic Corp. - на 1,14%. Крім того, акції провідних виробників оптики і фототехніки Canon Inc. і Nikon Corp. впали в ціні на 1,68% і 0,91% відповідно, а виробника тестерів мікросхем пам'яті Advantest Corp. - на 1,56%.

Поступилися своїми позиціями і японськими торговими компаніями. До завершення торгової сесії котирування одного з найбільших в Японії торгових компаній Kawasaki Kisen Kaisha знизилися на 2,75%, а акції судноплавних транспортних підприємств Mitsui O.S.K.Lines Ltd. і Nippon Yusen - на 2,31% і 0,88%.

За підсумками торгів 24 вересня 2010 р. індекс Nikkei 225 опустився на 94,65 пункту (-0,99%) - до 9471,67 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,18 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 84,70 ієни/дол.