ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися 24 листопада ц.р. зниженням індексу Nikkei на 0,84%

Фондові торги в Японії завершилися 24 листопада 2010 р. зниженням індексу Nikkei на 0,84%, передає РБК. Занепокоєння інвесторів було пов'язане з загостренням ситуації на Корейському півострові після атаки Північної Кореї південнокорейських прикордонних територій, які спричинили загибель людей і руйнування. На сьогоднішній день ситуація залишається досить складною, і поки все не проясниться, на ринку буде як і раніше спостерігатися знижена активність серед гравців. Крім того, не залишилася без уваги інвесторів і ситуація в Європі, у зв'язку з чим у трейдерів виникає все більше побоювань, що боргові проблеми Дубліна ризикують перекинутися на Португалію та Іспанію.
На цьому фоні в "мінусі" закрилися торги для провідних представників фінансового сектора Країни сонця, що сходить. Цінні папери найбільшого в Японії банку Mitsubishi UFJ Financial втратили в ціні 1,94%, а другого за ринковою вартістю банку країни Sumitomo Mitsui Financial Group - 2,45%. Не склався день і для брокерських компаній, серед яких Nomura Holdings Inc. і Daiwa Securities Group Inc., акції яких подешевшали на 1,39% і 2,46% відповідно.
Поступилися своїми позиціями за підсумками минулих торгів акції японського виробника напівпровідникового устаткування Tokyo Electron Ltd., що одержує 16% виторгу від реалізації продукції на ринку Південної Кореї. За підсумками сесії котирування компанії опустилися на 2,09%.
Для інших виробників електроніки минула сесія також не стала успішною. Акції одного з найбільших у світі виробників електроніки Sony Corp., що одержує більшу частину прибутку на зарубіжних ринках, подешевшали на 2,08%, а його конкурента Panasonic - на 2,02%. Котирування виробників оптики і фототехніки Canon Inc. і Nikon Corp. знизилися на 0,86% і 2,89% відповідно, а папери виробника тестерів мікросхем пам'яті Advantest Corp. і виробника промислових роботів Fanuc подешевшали на 1% і 0,66%.
В "червоному" секторі закрилися сьогодні торги і для низки японських торгових компаній. Зокрема, на 0,87% за підсумками торгової сесії подешевшали цінні папери компанії Kawasaki Kisen, котирування судноплавної транспортної компанії Mitsui OSKLines Ltd знизилися на 1,42%, а її конкурента Nippon Yusen - на 1,66%.
В "мінусі" завершили сьогодні торги і провідні японські автовиробники. Тут приводом до корекції, крім іншого, стало зниження курсу єдиної європейської валюти по відношенню до ієни до двохмісячного мінімуму, що негативно позначається на прогнозах по прибутку на європейському ринку. Котирування найбільшого в світі автомобілебудівного концерну Toyota Motor Corp. знизилися на 0,91%, а його конкурентів - Honda і Nissan Motor. - на 1,76% і 2,11% відповідно.
За підсумками торгів 24 листопада ц.р. індекс Nikkei 225 знизився на 85,08 пункту (-0,84%) - до 10030,11 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,24 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і становить на закритті торгів 83,21 ієни/дол.