ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися 24 червня зростанням індексу Nikkei на 0,05%

Фондові торги в Японії завершилися 24 червня зростанням індексу Nikkei на 0,05%, передає РБК. Оптимізму інвесторів сприяло призначення новим прем'єр-міністром Австралії Джулії Джиллард, яка пообіцяла переглянути податок для гірничодобувних компаній, що грають істотну роль в австралійській економіці. Кевін Радд , шо пішов напередодні у відставку, планував підвищити податок на надровикористовування, а також організувати торгівлю квотами на викид парникових газів.

Як і слід було чекати, ці новини збудили інтерес японських гравців до цінних паперів національних сировинних компаній. В центрі уваги опинився, зокрема, сировинний трейдер Mitsubishi Corp., у власності якого знаходяться акції австралійських гірничодобувних компаній. За підсумками торгової сесії папери Mitsubishi подорожчали на 0,8%. Зростання спостерігалося також по акціях другого в Японії сировинного трейдера Mitsui & Co. (+0,4%), оскільки компанія також володіє 33% акціонерного капіталу австралійської гірничодобувної Robe River Iron Associates.

Курс на підвищення узяли також котирування фармацевтичних компаній. Takeda Pharmaceutical Co. оголосила про свій намір відкрити дочірнє підприємство в Південній Кореї в серпні ц.р., а фармацевтична компанія Eisai З. заявила про те, що її експериментальний препарат проти раки отримав високу оцінку. Ці чинники підштовхнули акції компаній до зростання. Так, на закритті торгових майданчиків ринкова вартість цінних паперів Takeda і Eisai виросла на 0,8% і 2,1% відповідно.

Інвестори не упустили з вигляду також новини японських девелоперів. Suncity Co. заявила, що один з кредиторів погодився списати частину її боргу. Найбільшим подорожчанням наголосилися її власні акції, котирування яких злетіли на 20,3%. Проте не такий значний, але все-таки упевнене зростання спостерігалося також по цінних паперах третьої за ринковою вартістю девелоперської компанії Японії Sumitomo Realty & Development Co.: вони подорожчали на 2,9%.

Інвестори не обійшли стороною також цінні папери японського оператора стільникового зв'язку Softbank Corp., що є ексклюзивним постачальником iРhone. У Японії в продаж вийшла остання модель телефону, чому ціна акцій компанії виросла на 2,8%.

За підсумками торгів 24 червня 2010 р. індекс Nikkei 225 виріс на 4,64 пункту (+0,05%) - до 9928,34 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,66 ієн по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 89,83 ієни/дол.