ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися 18 листопада впевненим зростанням індексу Nikkei на 2,06%

Фондові торги в Японії завершилися 18 листопада 2010 р. впевненим зростанням індексу Nikkei на 2,06%. Активності гравців сьогодні супроводжувало зміцнення єдиної європейської валюти (євро) по відношенню до ієни, що грає на руку японським експортерам, які реалізують значну частину своєї продукції на європейському ринку. Крім того, позитивним чином позначаються і надії експертів на те, що політика Токіо благотворно відіб'ється на японській економіці, і в майбутньому варто очікувати зростання фінансового добробуту компаній, повідомляє РБК.
Як і очікувалося, істотне зростання на закритті торгів спостерігався по акціях японських кредитних організацій. Котирування найбільшого в країні банку Mitsubishi UFJ Financial Group за підсумками сесії виросли на 4,3%, а його конкурента - другого за ринковою вартістю банку Японії Sumitomo Mitsui Financial Group - на 3,39%. Також додали в ціні акції брокерських агентств Nomura Holdings Inc. (+4,73%) І Daiwa Securities Group Inc. (+5,28%).
Цінні папери одного з найбільших у світі виробників фототехніки і комплектуючих - компанії Canon Inc., Що одержує 30% виторгу з європейського ринку, подорожчали на 1,26% за рахунок зміцнення євро по відношенню до ієни. Також виросли котирування конкурентів Canon: Olympus Corp., Що реалізує 20% продукції за кордоном, і Nikon - на 2,85% і 1,49% відповідно. Разом з тим акції найбільшого в світі виробника електроніки Sony подорожчали на 2,19%, а його конкурента Panasonic - на 1,41%.
Успішним виявився сесія і для японських автоконцернів, також орієнтованих на закордонні ринки. Крім позитивного ефекту від зміцнення євро, привабливість паперам компаній надають ще й прогнози, згідно з якими японська валюта може незабаром ослабнути по відношенню до долара до 80 ієн/дол. На цьому тлі котирування компанії Mazda Motor, чиї основні заводи розташовані в Японії, підвищилися на 0,87%, а найбільших в країні автовиробників Honda Motor Co. і Toyota Motor - на 2,11% і 1,42% відповідно.
Акції японського виробника хімікатів Showa Denko KK додали в ціні 6,33% завдяки рішенню аналітиків швейцарського банку UBS AG підвищили рекомендації по акціях компанії до "купувати" з "нейтральний".
Зміцнили свої позиції до закриття торговельної площадки і акції найбільших в Японії торгових компаній. До закінчення сесії котирування Kawasaki Kisen Kaisha підросли на 1,79%, а цінні папери судноплавного транспортного підприємства Mitsui OSKLines Ltd. і його конкурента Nippon Yusen піднялися в ціні на 1,98% і 1,41% відповідно.
За підсумками торгів 18 листопада ц.р. індекс Nikkei 225 виріс на 201,97 пункту (+2,06%) - до 10013,63 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,21 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 83,15 ієни/дол.