ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися 13 вересня зростанням індексу Nikkei на 1%

Фондові торги в Японії завершилися 13 вересня 2010 р. зростанням зведеного індексу Nikkei на 1%, повідомляє РБК. Оптимізму інвесторів сприяли економічні досягнення Китаю і США, зафіксовані в опублікованих раніше звітах. Так, уряд США 10 вересня, в останній день минулого торгового тижня, відзвітував про збільшення товарних запасів на складах оптової торгівлі США на 1,3% порівняно з попереднім місяцем, тоді як аналітики прогнозували менше зростання - на рівні 0,4%. Більш того, порівняно з липнем 2009 р. товарні запаси на складах оптової торгівлі США в липні 2010 р. виросли на 2,5%. Уряд Китаю 11 вересня представив доповідь, згідно якій обсяг промислового виробництва країни за серпень 2010 р. виріс на 13,9%, тоді як аналітики чекали зростання на рівні 13%. В сукупності цих показників японські інвестори побачили ознаки відновлення світової економіки і проявили готовність до ризику.
Найбільший інтерес вони за традицією проявили до компаній, залежних від міжнародних ринків. Це було пов'язано із зростанням провідних світових валют (долара і євро), що поновилося, по відношенню до ієни, який дещо розвіяв побоювання щодо доходів компаній від експорту. З цієї причини торги склалися сприятливо для найбільшого в світі виробника фототехніки Canon Inc., котирування акцій якого підвищилися на 0,1%. Інвестори також з великим бажанням скуповували акції японського виробника промислових роботів Fanuc Ltd. (+1,6%).
Не менш виграли за підсумками торгової сесії, що завершилася, японські компанії, що спираються на китайські ринки збуту. Одним з них став виробник сільськогосподарської техніки Kubota і його конкурент Hitachi Construction Machinery Co., цінні папери яких подорожчали на 0,9% і 1,2% відповідно.
Зростання цін на нафту надало сприятливу дію на котирування японських сировинних трейдерів. Зокрема торгами залишилися задоволені утримувачі акцій найбільшої в Японії компанії даного профілю Mitsubishi Corp. (+0,3%) і її конкурентів: другий за величиною Mitsui & Co. (+0,2%), третьою в секторі Sumitomo Corp (+1%) і JX Holdings (+2,2%). По висхідній траєкторії рухалися також котирування японських видобувників нафти, зокрема найбільшої в країні Inpex Corp. (+2,2%) і конкуруючою Japan Petroleum Exploration Co. (+0,8%).
За підсумками торгів 13 вересня 2010 р. індекс Nikkei 225 підвищився на 92,05 пункту (+1%) - до 9331,22 пункту. Курс долара до ієни виріс на 0,21 ієн по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 84,08 ієни/дол.