ua en ru

Фондові торги в Японії закрилися 29 вересня зростанням індексу Nikkei на 0,67%

Фондові торги в Японії закрилися 29 вересня 2010 р. зростанням індексу Nikkei на 0,67%. Зростанню індикатора почасти сприяло зниження курсу ієни по відношенню до американської валюти, що грає на руку експортоорієнтованої економіки Країни сонця, що сходить. З іншого боку, ринок знаходиться в очікуванні новий дій Банку Японії щодо пом'якшення монетарної політики країни. Чергове засідання японського Центробанку має пройти вже наступного тижня, передає РБК.

Змішану динаміку за підсумками торгової сесії показали папери фінансових компаній Японії. Так, акції найбільшого в Японії банку Mitsubishi UFJ Financial Group за підсумками сесії подорожчали на 0,25%, а одного з його конкурентів Shinsei Bank - на 6,90%, чому сприяли оптимістичні прогнози по прибутку компанії.

Однак без оптимізму інвестори сприйняли очікуване протягом останніх днів рішення одного з японських лідерів на ринку споживчого кредитування Takefuji Corp. оголосити про своє банкрутство. Японський кредитор виявився не в змозі впоратися з власними боргами, досягли 5,1 млрд дол. У результаті котирування компанії в черговий раз зробили запаморочливе падіння, впавши на 43,1% за підсумками торгів. Акції найбільшого в Японії кредитора - Acom Со., Впали в ціні на 1,81%.

Успішною виявилася сьогоднішня торговельна сесія для японського виробника мікрочіпів Elpida Memory. Папери компанії додали в ціні більше 8% на тлі повідомлень Elpida про свої нові розробки в області виробництва чіпів. Виросли за підсумками торгів і котирування виробника тестерів мікросхем пам'яті Advantest Corp. (+0,3%). Серед інших представників технологічного сектора варто також відзначити світового лідера в галузі виробництва електроніки Sony Corp. (+2,01%), Виробника фототехніки Canon Inc. (+1,68%) І виробника промислових роботів Fanuc (+0,46%).

Зміцнили свої позиції провідні японські торгові компанії. На закритті торговельної площадки котирування Kawasaki Kisen Kaisha виросли на 1,90%, а судноплавного транспортного підприємства Mitsui OSKLines Ltd. і його конкурента Nippon Yusen - на 0,37% і 2,06% відповідно.

Також в плюсі закрилися акції японських сировинних трейдерів, чиї котирування росли за рахунок зростання цін на нафту і метали. Цінні папери Mitsui & Co. подорожчали на 1,62%, а Sumitomo Corp. - На 1,38%. Котирування найбільшого в країні постачальника нафти і газу Inpex піднялися на 2,0%, а його конкурента Japan Petroleum Exploration Co. - На 1,11%.

За підсумками торгів 29 вересня 2010 р. індекс Nikkei 225 виріс на 63,62 пункту (+0,67%) - до 9559,38 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,54 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 83,65 ієни/дол.