ua en ru

Фондові торги в Японії закрилися 14 лютого зростанням індексу Nikkei на 1,13%

Фондові торги в Японії закрилися 14 лютого 2011 р. зростанням індексу Nikkei на 1,13%. Позитивні настрої на ринку були пов'язані з доповіддю Інституту економічних і соціальних досліджень уряду Японії за обсягом ВВП країни, передає РБК.
Так, в IV кварталі 2010 р. даний показник у реальному вираженні скоротився на 0,3% в порівнянні з III кварталом, а проти IV кварталу 2009 р. падіння склало 1,1%. Однак дана корекція виявилася краще прогнозів аналітиків, що чекали скорочення японського ВВП у квартальному численні на 0,5%, а в річному - на 2,1%.
Крім того, вплинув на настрій гравців і звіт митного управління уряду Китаю про динаміку торгового балансу країни. Згідно з опублікованими даними, в січні 2011 р. профіцит торгового балансу склав 6,5 млрд дол. Учасників ринку порадував помітне зростання експорту Піднебесної у звітному періоді на 37,7% в річному численні - до 150,7 млрд дол., а імпорту - на 51% - до 144,3 млрд дол. На думку експертів, суттєве зростання імпорту та експорту свідчить про зміцнення попиту як усередині самого Китаю, так і в світовій економіці в цілому.
Позитивний інформаційний фон зумовив зростання котирувань провідних фінансових компаній Країни висхідного сонця. Зокрема, до закриття торговельної площадки цінні папери найбільшого в країні за обсягом активів банку Mitsubishi UFJ додали в ціні більш ніж на 2,18%, а другого за величиною Sumitomo Mitsui Financial - на 2,4%. Котирування фінансової корпорації Mizuho Financial закрилися зростанням на 1,80%, а брокерських компаній Nomura Holdings і Daiwa Securities - на 2,3% і 2,06% відповідно.
Вельми успішним виявився перший день чергової торгового тижня для одного з найбільших у світі виробників фототехніки і комплектуючих - японського Olympus Corp. Цінні папери компанії подорожчали до закінчення торгів на 4,77%, що стало реакцією ринку на призначення британця Майкла Вудфорд на посаду нового глави Olympus. До цього 50-річний бізнесмен займався питаннями реструктуризації великих європейських компаній.
У той же час, акції основних конкурентів Olympus - найбільшого в світі виробника фототехніки Canon і Nikon, закрилися в плюсі на 0,51% і 3,49% відповідно. Також вдало завершилася сесія для світового лідера в галузі виробництва електроніки Sony, чиї папери подорожчали на 1,25%, а його конкурента Panasonic - на 1,37%. Котирування виробника промислових роботів Fanuc підвищилися на 3,78%, а провідного виробника контрольного устаткування для напівпровідникової індустрії Advantest Corp. - На 1,34%.
У "зеленій" зоні закрилася сьогодні торгові майданчики і для ряду японських торгових компаній. Зокрема, на 2,78% за підсумками торгової сесії подорожчали цінні папери компанії Kawasaki Kisen, а котирування судноплавної транспортної компанії Mitsui OSKLines Ltd та її конкурента Nippon Yusen виросли на 3,76% і 1,34% відповідно.
Ослаблення курсу ієни по відношенню до долара зіграло на руку провідних автовиробникам Країни висхідного сонця, які отримують левову частку прибутку на іноземних ринку. Так, папери автогіганта Honda Motor додали в ціні 2,82%, а його конкурентів - Toyota Motor і Nissan Motor - 2,52% і 1,38% відповідно.
За підсумками торгів 14 лютого 2011 р. індекс Nikkei виріс на 119,89 пункту (+1,13%) і склав 10725,54 пункту. Курс долара до ієни підвищився на 0,62 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 83,20 ієни/дол.