ua en ru

Фондові торги в Японії сьогодні завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,21%

Фондові торги в Японії 19 квітня 2011 р. завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,21%. На закритті сьогоднішньої сесії індикатор опустився до місячного мінімуму на тлі новин про те, що міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's прийняв рішення знизити прогноз по суверенному рейтингу США зі "стабільного" на "негативний", передає РБК.
На думку агентства, існує вірогідність, що в найближчі два роки кредитні ризики виявляться порівняно високими, що може поставити під загрозу відповідність США кредитним рейтингом на рівні Ааа. Аналітики відзначають, що через два з гаком роки з моменту розпалу кризи американські законодавці так і не змогли домовитися щодо того, як стримати погіршення ситуації в держфінансах і як протистояти тиску на фіскальну систему в довгостроковій перспективі.
На цьому тлі котирування фінансового сектора Японії завершили торгову сесію на негативній території. Акції найбільшого в країні банку Mitsubishi UFJ подешевшали на 1,1%, а його конкурентів Mizuho і Sumitomo Mitsui - на 1,6% і 0,9% відповідно.
Також негативний вплив на хід торгів зробило чергове зміцнення ієни по відношенню до долара, що негативно позначається на котируваннях японських експортерів. Зокрема, значним спадом відзначився найбільший в світі виробник автомобілів - концерн Toyota, чиї акції впали в ціні на 3,1%. Папери його конкурентів Honda Motor і Mitsubishi Motors знизилися на 1,1% і 1% відповідно.
Крім того, в "мінусі" завершилася сесія і для виробників електроніки. Зокрема, найбільш значним спадом котирувань серед провідних представників сектора відзначилася компанія Hitachi - її акції подешевшали на 3%. Папери її конкурентів, виробників цифрових камер Canon і Nikon, знизилися в ціні на 1,8% і 0,9% відповідно.
У червоній зоні закрилися і основні сировинні компанії Країни висхідного сонця. Ціни на нафтові ф'ючерси впали на 2,3%, в результаті акції нафтовидобувних Inpex і Japan Petroleum Exploration подешевшали на 2,5% і 2,2%. Негативна динаміка спостерігалася і серед металургів: котирування основних представників сектора Nippon Steel, Sumitomo Metal Industries і JFE Holdings опустилися в середньому на 1,2%.
За підсумками торгів 19 квітня 2011 індекс Nikkei знизився на 115,62 пункту (-1,21%) і склав 9441,03 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,42 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 82,44 ієни/дол.