ua en ru

Фондові торги в Японії сьогодні завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,78%

Фондові торги в Японії 3 жовтня завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,78%. Песимізм інвесторів знов пов'язаний з ситуацією в єврозоні, де триває боргова криза. Зокрема, трейдери побоюються погіршення обстановки в Греції, що може привести до дефолту її економіки.
Напередодні стало відомо, що Греція не виконає фінансові зобов'язання перед ЄС і МВФ. Раніше очікувалося, що бюджетний дефіцит на 2011 р. буде становити не більше 7,6%, однак цей показник досяг позначки в 8,5%. Згідно з проектом головного фінансового документа на 2012 р., дефіцитний показник закладено на рівні 6,8%, що на 0,3% вище порогового, який дозволяє країні розраховувати на отримання грошової допомоги для обслуговування національного боргу і порятунку від дефолту.
На цьому тлі трійка найбільших японських банків продемонструвала істотний спад. Акції провідної в країні фінансової установи Mitsubishi UFJ подешевшали на 2,8%, а його конкурентів Sumitomo Mitsui і Mizuho - на 2,7% і 1,8%.
Також в "мінусі" закрилися провідні експортери Японії на тлі інформації про те, що банки США можуть зазнати негативного впливу кризи в Європі. Зокрема, провідні виробники електроніки Країни висхідного сонця відзначилися найбільш інтенсивним спадом. Папери корпорації Sony закрилися в "мінусі" на 4,5%, у той час як в ході сесії їх ціна впала до мінімального рівня більш ніж за 14 років. У червоній зоні завершилися торги і для її конкурентів Toshiba і Panasonic - їх котирування опустилися на 4,7% і 4,1% відповідно.
У сировинному секторі Японії також спостерігалася негативна динаміка. Ціни на нафту напередодні закінчення сесії знизилися, що негативно позначилося на провідних компаніях з видобутку "чорного золота". Так, котирування одного з найбільших представників сектора JX Holdings впали на 5,7%. Інші компанії цієї галузі відзначилися менш значним спадом: акції Japan Petroleum Exploration подешевшали на 2,9%, а Inpex - на 2,4%.
За підсумками торгів 3 жовтня 2011 р. індекс Nikkei знизився на 154,81 пункту (-1,78%) і склав 8545,48 пункту. Курс долара до ієни підвищився на 0,69 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 77,27 ієни/дол.