ua en ru

Фондові торги в Японії сьогодні завершилися зростанням індексу Nikkei на 1,92%

Фондові торги в Японії 21 листопада 2013 р. завершилися зростанням індексу Nikkei на 1,92%, що стало результатом чергового засідання Банку Японії і ослаблення ієни.

За підсумками засідання японського ЦБ від 20-21 листопада 2013 р. було прийнято рішення залишити ключову облікову ставку на рівні 0,0-0,1%. Також було вирішено зберегти монетарну політику Центробанку незмінною. Банк Японії також підтвердив основні лінії монетарної політики, повідомивши, що буде проводити операції на грошовому ринку в такому обсязі, щоб грошова база збільшилася в річному вираженні на 60-70 трлн ієн. Монетарна політика Центробанку спрямована на досягнення цільового показника інфляції на рівні 2%.

Також керівництво Центробанку відзначило помірне відновлення економіки країни на тлі зростання експорту, капіталовкладень компаній і державних інвестицій. Також були відзначені сильні позиції в сфері споживчих витрат, а також позитивна динаміка у сфері зайнятості та доходів населення.

Крім того, зростання індексу також сприяло деяке ослаблення ієни, традиційно дає поштовх котируванням великих експортерів. Так, котирування Nissan Motor Co. стали вище на 0,5%, а акції Honda Motor Co. додали в ціні 3,4%, у той час як папери конкуруючої Mazda Motor стали важче на 0,2%. Котирування експортера-виробника електроніки Canon Inc. піднялися на 1,09%, акції Ricoh Co. Ltd. подорожчали на 0,6%, а ринкова капіталізація Panasonis Corp. виріс на 2,23%.

Тільки за минулий тиждень Nikkei набрав 7,7%, продемонструвавши рекордну позитивну тижневу динаміку за чотири роки. За рік індекс за підтримки ультрам'якої монетарної політики додав близько 46%.

Фондові торги на Токійській біржі від 20 листопада протікали досить мляво і завершилися пониженням індексу Nikkei на 0,33%.

Акції великих японських банків у ході нинішніх торгів на загальному тлі також відзначилися переважно позитивною динамікою. Так, котирування Sumitomo Mitsui піднялися на 1,4%, ринкова капіталізація Daiwa Securities зросла на 1,9%, котирування Minato Bank піднялися на 1%, акції Nomura Holdings Inc. стали важче на 1,6%, а папери Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. додали в ціні 1,2%.

Акції нафтової компанії Inpex піднялися на 0,9%, котирування конкуруючої Japan Petroleum Exploration просіли на 0,1%, а ринкова капіталізація Mitsubishi Gas Chemical Co. Inc. зросла на 0,7%.

Котирування металургійної Sumitomo Metal Mining знизилися на 0,3%, в той час як акції Nippon Steel і JFE Holdings додали в ціні 0,6% і 0,4% відповідно.

За підсумками торгів 21 листопада 2013 р. індекс Nikkei підвищився на 289,52 пункту (+1,92%) і склав 15365,60 пункту. Курс долара до ієни виріс по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,48 ієни і склав на закритті фондових торгів 100,49 ієни/дол.