ua en ru

Фондові торги в Японії сьогодні завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,9%

Фондові торги в Японії 13 квітня 2011 р. завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,9%. Незважаючи на спад на початку сесії, пізніше індекс відновив свої позиції на тлі зростання котирувань представників автомобілебудівної промисловості, передає РБК.

Зокрема, позитив на ринку був пов'язаний з підвищенням рекомендацій по акціях таких провідних автовиробників країни висхідного сонця, як Honda Motor і Nissan Motor. Напередодні японський інвестиційний банк Nomura Holdings повідомив, що очікує зростання доходів обох компаній у II півріччі поточного фінансового року і компенсації збитку, нанесеного припиненням виробництва в результаті потужного землетрусу 11 березня ц.р. Акції Honda Motor і Nissan Motor виросли в ціні на 3,3% і 2,9% відповідно. Вгору пішли і котирування їхніх конкурентів - Toyota Motor і Mitsubishi Motors - їх зростання склало 1,4% і 1%.

Також інвестори були настроєні позитивно на тлі новин із високотехнологічного сектора. Зокрема, акції виробника електроніки Renesas Electronics подорожчали на 7,6% після того, як компанія оголосила, що почне виробництво на фабриці, пошкодженої під час землетрусу, раніше, ніж планувалося. Зростання продемонстрували й інші представники сектору: цінні папери Toshiba і Hitachi подорожчали на 1,5% і 1,3%, а їх конкурентів, виробників цифрових камер Canon і Nikon, - на 2,1% і 2% відповідно.

Крім того, значним зростанням відзначився оператор аварійної атомної електростанції "Фукусіма-1" - Tokyo Electric Power Co. (TEPCO). Після повідомлення про те, що інші енергетичні компанії Японії готові компенсувати наслідки ядерної кризи в країні спільно з TEPCO, її котирування злетіли на 11,6%.

На думку аналітиків, відновлення виробництва після землетрусу і загальна тенденція до підвищення котирувань свідчать про те, що результати стихійного лиха надають все менший вплив на хід торгових сесій.

За підсумками торгів 13 квітня 2011 р. індекс Nikkei підвищився на 85,92 пункту (+0,9%) і склав 9641,18 пункту. Курс долара до ієни піднявся на 0,31 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 84,13 ієни/дол.