ua en ru

Фондові торги 17 березня в Японії завершилися пониженням індексу Nikkei на 1,08%

Фондові торги в Японії 17 березня завершилися пониженням індексу Nikkei на 1,08%. Ситуація на ринку акцій залишається напруженою на тлі ядерної кризи, проте котирування знижуються помітно повільніше, ніж раніше.

Нагадаємо, що після потужного за 140 років землетрусу в Японії стався ряд аварій на місцевій АЕС "Фукусіма-1", що призвело до витоку радіації і загрозу перегріву паливних стрижнів. Сьогодні слідом за другим, третім і четвертим реакторами побоювання викликав також і п'ятий - з'явилися повідомлення про скорочення рівня води і підвищення тиску.

Найбільш негативно на цьому тлі склалися торги для оператора АЕС "Фукусіма-1", енергетичної компанії Tokyo Electric Power Сo. (TEPCO). Акції компанії різко впали на 12% до мінімального рівня за останні 29 років. Зазначимо, що ринкова вартість TEPCO з 10 березня скоротилася на 62%.

Також значним спадом відзначився і фінансовий сектор Японії. Котирування найбільшого в Країні висхідного сонця банку Mitsubishi UFJ Financial впали на 5%, в той час як папери його конкурентів Sumitomo Mitsui Financial і Mizucho Financial подешевшали на 2,5% і 2,2% відповідно.

Спаду у фінансовому секторі посприяло, в тому числі, і потужне зміцнення ієни по відношенню до долара. У ході минулої сесії курс американської валюта досяг 16-річного мінімуму, опустившись до позначки в 76,25 ієни/дол. і оновивши рекорд квітня 1995 р. Це також негативно позначилося і на котируваннях ряду японських експортерів. Зокрема, акції найбільшого в світі виробника автомобілів Toyota Motor впали в ціні на 2,2%, а його конкурентів Honda Motor і Nissan Motor - відповідно на 1% і 0,5%.

Спад індексу стримувався підйомом на сировинному ринку Японії. Компанії цього сектора продемонстрували порівняно значне зростання на тлі подорожчали "нафтових" і "золотих" ф'ючерсів. Так, котирування однієї з провідних нафтових компаній Японії JX Holdings підскочили на 3,7%, у той час як акції її конкурента Japan Petroleum Exploration подорожчали на 0,3%, а виробників сталі Sumitomo Metal Mining і JFE Holdings - на 0,5% і 0,1%.

За підсумками торгів 17 березня 2011 р. індекс Nikkei знизився на 97,95 пункту (-1,08%) і склав 8995,77 пункту. Курс долара до ієни знизився на 1,52 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 79,27 ієни/дол.