ua en ru

Фондові торги в Японії 9 вересня завершилися зростанням індексу Nikkei на 2,48%

Фондові торги в Японії 9 вересня 2013 р. завершилися зростанням індексу Nikkei на 2,48%. Серед причин такого різкого зростання аналітики називають перемогу Токіо в голосуванні з вибору столиці Олімпійських ігор 2020 р., а також перегляд в позитивну сторону показників японської економіки за II квартал 2013 р.

Токіо вважався фаворитом перегонів за право приймати літню Олімпіаду-2020, однак наприкінці минулого тижня з'явилися відомості про підтримку Мадрида більшістю голосуючих членів Міжнародного олімпійського комітету (МОК). Ця інформація негативно позначилася на індексі токійської біржі - 6 вересня 2013 р. торги на Nikkei закрилися в мінусі на 1,5%. Тим не менш, голосування, що відбулося 7 вересня на сесії МОК у Буенос-Айресі, затвердило Токіо столицею Олімпіади-2020. За підрахунками аналітиків, економічний ефект від семирічної підготовки до Ігор (розвиток будівництва, інфраструктури, сфери послуг) може скласти 3 трлн ієн (30 млрд дол.).

Також позитиву торгів однозначно додали оновлені дані щодо зростання японської економіки за II квартал 2013 р. З квітня по червень 2013 р. вона зросла на 3,8% в річному обчисленні, тоді як початкові дані показували цифру 2,6%. Заниження попередньої оцінки зростання ВВП відбулося, ймовірно, через показники капіталовкладень нижче очікуваних. Спочатку їх зміна оцінювалося як зниження на 0,1%, тоді як нові дані говорять про зростання на 1,3%. Все це може говорити про те, що в уряду Сіндзо Абе з'явилася опора для подальшого проведення своєї політики. У першу чергу це стосується планів по підвищенню податків у 2014 р. За словами японських аналітиків, у індексу Nikkei є всі шанси перевищити позначку 15000 пунктів до кінця вересня 2013 р.

У лідерах зростання за підсумками торгової сесії 9 вересня 2013 р. перебувають акції японських компаній, що займаються будівництвом та операціями з нерухомістю. Так, папери Heiwa Real Estate виросли в ціні на 12%, Furukawa Co. - на 10,9%, а Tokyo Dome Corp. - на 13,3%. Беззаперечним лідером зростання стала будівельна компанія Taisei Corp., ринкова капіталізація зросла на 13,9%. Крім того, акції японського комунікаційного агентства Dentsu, що володіє правами на олімпійське мовлення в азіатських країнах, подорожчали на 7,4%.

Незважаючи на загальний позитивний фон, акції ряду японських компаній відзначилися зниженням котирувань. Найбільше падіння показали папери Sumco Corp., виробника кремнієвих пластин для напівпровідників: її котирування впали на 16,9%. Примітно, що за підсумками попередньої сесії Sumco була лідером зростання, її акції додали тоді в ціні близько 2%.

Котирування японських автоконцернів показали більш ніж помірне зростання. Папери Toyota Motor додали в ціні 0,8%, акції Nissan Motor подорожчали на 1,5%. Honda Motor збільшила свою ринкову капіталізацію на 1,3%, Mitsubishi Motor Corp. - на 1,4%.

За підсумками торгів 9 вересня 2013 р. індекс Nikkei додав 34,42 пункту (+2,48%) і склав 14205,23 пункту. Курс долара до ієни підвищився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,573 ієни і склав на закритті фондових торгів 99,67 ієни/дол.