ua en ru

Фондові торги в Японії 9 листопада завершилися зниженням індексу Nikkei вперше за п'ять торгових сесій

Фондові торги в Японії 9 листопада 2010 р. завершилися зниженням індексу Nikkei вперше за п'ять торгових сесій на тлі зміцнення ієни, що негативно позначається на прибутках компаній-експортерів. Аналітики відзначають, що зміцнення ієни до позначки 80 ієн \ дол., ймовірно, чинить психологічний тиск на інвесторів, які в ході сесії пильно стежили за курсом національної валюти під час відсутності значимих макроекономічних новин, передає РБК.

Котирування найбільшого в світі виробника фототехніки Canon, які росли в ході попередніх торгових сесій, на закритті фондових торгів 9 листопада ц.р. втратили 1,3%. Цінні папери Olympus Corp., яка отримує близько 20% виручки від реалізації продукції в Європі, також опинилися в мінусі (-4,2%). Котирування виробника електроніки Panasonic опустилися на 1,8%. Акції автомобілебудівної компанії Toyota Motor Corp. подешевшали на 0,4% на тлі зміцнення ієни по відношенню до долара. На тлі пониження ціни на нафту в негативну зону пішли котирування найбільшої нафтогазової компанії Японії Inpex Corp. (-2,2%).

Акції японського виробника електроніки і комп'ютерів компанії Toshiba Corp. між тим подорожчали на 1,42%. Відзначимо, що на динаміку котирувань компанії позитивно вплинув і опублікований сьогодні фінансовий звіт. Чистий прибуток компанії за підсумками I півріччя 2010-2011 фінансового року, що завершився 30 вересня ц.р., склав 27,82 млрд ієн (342 млн дол.) в порівнянні зі збитками в розмірі 57710 млн ієн, отриманими за аналогічний період попереднього фінансового року.

За підсумками торгів 9 листопада ц.р. індекс Nikkei 225 знизився на 38,43 пункту (-0,39%) - до 9694,49 пункту. Курс долара до ієни опустився на 0,27 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 80,94 ієни /дол.