ua en ru

Фондові торги в Японії 8 вересня завершилися підвищенням індексу Nikkei другу сесію підряд

Фондові торги в Японії 8 вересня 2011 р. завершилися підвищенням індексу Nikkei другу сесію підряд услід за біржами США, де індикатори продемонстрували зростання майже на 3%. Оптимізм на американських і на японських біржах був пов'язаний з очікуваним виступом Президента США Барака Обами, в якому він обнародує плани виходу з кризи на ринку праці і програму по боротьбі з безробіттям. Інвестори налаштовані позитивно у зв'язку з новим проектом розвитку ринку праці, що розробляється владою, і готові ризикувати. В той же час у питанні подальшого розвитку американської економіки залишається багато питань, і не всі експерти готові дати сприятливі прогнози, відзначають аналітики.
Нагадаємо, Обама розробляє план зі збереження старих і створення нових робочих місць на 2012 р., який обійдеться державному бюджету в 300 млрд дол. План передбачає продовження на рік зменшеного прибуткового податку для робочих і продовження ряду виплат з безробіття. Крім того, документ вводить податкові послаблення для бізнесменів, які наймають працівників, і організацію проектів, пов'язаних з громадськими роботами. Виступ Президента, на якому відбудеться презентація даного проекту, відбудеться пізніше сьогодні.
Одночасно активності інвесторів сприяли і новини з Європи, де напередодні Конституційний суд Німеччини відхилили ряд позовів і тим самим підтримав курс, що проводиться урядом федерального канцлера Ангели Меркель, на участь країни в програмах допомоги периферійним державам єврозони. Незважаючи на те, що суд схвалив курс уряду "з великими обмовками", ринок відреагував на ці новини вельми позитивно, чекаючи, що боргова криза в Європе може бути вирішена.
На тлі цих новин зростанням котирувань наголосився банківський сектор Японії: акції Mitzuho Financial виросли в ціні на 0,9%, Bank of Yokohama - на 1,57%, Chiba Bank - на 1,2%.
В той же час папери виробників промислового устаткування, наприклад, виробника промислових роботів Fanuc Corp. сильно подешевшали на тлі невтішних макроекономічних даних з Японії, які свідчать про значне зниження замовлень в машинобудуванні (причому показник знизився набагато значніше, ніж чекали аналітики). Котирування Fanuc вкачалися майже на 4%.
За підсумками торгів 8 вересня 2011 р. індекс Nikkei підвищився на 0,34% і склав 8793,12 пункту. Курс долара до ієни підвищився на 0,09 ієн по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 77,36 ієни/дол.