ua en ru

Фондові торги в Японії 8 червня завершилися зростанням індексу Nikkei на 0,18%.

Фондові торги в Японії 8 червня 2010 р. завершилися зростанням звідного індексу Nikkei на 0,18%, тоді як на закритті торгової сесії напередодні індекс зробив найбільше процентне зниження за один торговий день з березня 2009 р. - він впав на 3,84%, закрившись на відмітці 9520,80 пункту. Об'єм торгів був невеликий, але все таки гравцям вдалося згенерувати тенденцію до зростання, яка намітилася сьогодні вперше за 3 останніх торгових дня, передає РБК. Інвестори відреагували на зміцнення долара і євро по відношенню до національної валюти. Зміна курсів повинна сприятливо позначитися на доходах національних компаній від експорту, а тому спостерігалося зростання котирувань підприємств, що мають зарубіжні ринки збуту.

Саме з цієї причини акції автомобілебудівного концерну Nissan Motor Co., 75% продукції якого продається за кордоном, подорожчали на 1%. На цьому ж фоні збільшилася ринкова вартість цінних паперів японського виробника промислових роботів Fanuc Ltd., що збуває 20% продукції на європейських ринках. Котирування паперів компанії виросли на 2.6%.

В той же час на 0,41% подорожчали акції японського виробника фототехніки - компанії Canon Inc., яка експортує велику частину продукції до Європи і США.

Японські гравці з ентузіазмом віднеслися до презентації компанії Apple новій моделі iРhone - вони покладають великі надії на збільшення частки компанії на ринку. Як наслідок на 2,3% подорожчали акції японського оператора стільникового зв'язку Softbank Corp., дистриб'ютора iРhone і iРad.

Проте інвестори значно нижче оцінили фінансові перспективи найбільшого японського банку Mitsubishi UFJ Financial Group Inc., акції якого подешевшали на 2,1%. Ще більш песимістично вони були настроєні відносно фінансової корпорації SBI Holdings (-10,5%), яка оголосила про нову емісію цінних паперів, що викличе значне розмивання акціонерного капіталу. Таким чином компанія має намір роздобути засоби розширення китайського і інших ринків.

Деяке пожвавлення спостерігалося відносно акцій японських виробників стали, оскільки європейські гірничодобувні компанії ВНР Billitнn Ltd. і Rio Tinto Ltd. заявили, що ціна на сировині в липні-вересні в порівнянні з нинішнім кварталом зросте на 23%. З цієї причини інвестори досить активно розпродавали акції Nippon Steel Corp, що викликало зниження їх котирувань на 1%. На цьому ж фоні котирування цінних паперів конкурента, сталевиробника JFE Holdings знизилися на 1,1%.

За підсумками торгів 8 червня 2010 р. індекс Nikkei 225 виріс на 17,14 (+0,18) - до 9537,94 пункту. Курс долара до ієни виріс на 0,36 ієн по відношенню до курсу попереднього дня і склав 91,66 ієни/дол.