ua en ru

Фондові торги в Японії 7 березня завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,92%

Фондові торги в Японії 7 березня завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,92% на тлі сильних макроекономічних даних із США і за результатами засідання ЄЦБ.

Фондові торги в Японії 7 березня завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,92% на тлі сильних макроекономічних даних із США і за результатами засідання ЄЦБ.

Сприятливими новинами стали макроекономічні дані з США, де напередодні вийшов щотижневий доповідь з новим заявками на допомогу з безробіття. За робочий тиждень 24-28 лютого кількість таких звернень впало до 323 тис., що виявилося тримісячних мінімумом для даного показника. Тижнем раніше показник становив 349 тис. заявок. Експерти очікували більш помірного зниження - до 338 тис.

Ще однією сприятливою новиною для японських інвесторів стали результати засідання ЄЦБ. За підсумками засідання Європейський центральний банк (ЄЦБ) ухвалив рішення залишити облікову ставку без змін - на рівні 0,25%, що співпало з прогнозами аналітиків. Таким чином, облікова ставка продовжує знаходитися на мінімальній історичному рівні.

В ході прес-конференції, що послідувала за засіданням, президент ЄЦБ Маріо Драгі пообіцяв зберігати стимулюючу політику так довго, як буде потрібно, а ставки - на поточному або більш низькому рівні тривалий час. Він зазначив помірне відновлення економіки єврозони, але підкреслив, що її чекає досить тривалий період низької інфляції. ЄЦБ також поліпшив власні прогнози по ВВП і інфляції. Згідно з новою його оцінкою, інфляція в єврозоні в 2014 р. складе 1%, в той час як в 2015 р. і 2016 р. - 1,3% і 1,5% відповідно, що, тим не менше все ще відчутно нижче цільового значення. ВВП єврозони, згідно з новими прогнозами ЄЦБ, у 2014р. зросте на 1,2%, в 2015 р. - на 1,5% і в 2016г. - на 1,8%.

Позитивний вплив на хід торгів зробила і єна, кілька ослабла по відношенню до долара, що не забарилося позначитися на котируваннях великих експортерів, традиційно виграють на зниженні курсу національної японської валюти.

Папери виробника фототехніки та експортера Canon Inc. подорожчали на 0,3%, ринкова капіталізація Ricoh Co. Ltd. виросла на 0,7%, котирування Sony піднялися на 1%, а папери Panasonic Corporation і Toshiba Corp. подорожчали на 0,1% і 0,7% відповідно.
Ринкова капіталізація автовиробника Toyota Motor зросла на 0,3%, папери Honda Motor Co. подорожчали на 0,4%, а котирування Mazda Motor Corp. піднялися на 2,7%.

За підсумками торгів 7 березня 2014 р. індекс Nikkei зріс на 0,92% і склав 15274,07 пункту. Долар США виріс на 0,34 ієни, курс становить 103,01 ієни/дол.