ua en ru

Фондові торги в Японії 6 вересня завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,93%

Фондові торги в Японії 6 вересня завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,93%. У зв'язку з тим, що ринок акцій США був закритий на вихідний, в основному вплив на хід сесії в Країні висхідного сонця надавали негативні новини з Європи.

Нагадаємо, напередодні фондові торги в Європі завершили день потужним падінням провідних індексів на тлі несприятливих макроекономічних новин із США, які підтвердили найгірші побоювання інвесторів і змусили засумніватися в стабільності відновлення економіки США. Учасники ринку знову заговорили про ймовірність початку другого витка рецесії у світовій економіці. До середини дня падіння провідних європейських індикаторів становило 3-4%, а на закритті торгів індекси опустилися на 4-5%.

На цьому тлі значно знизилися котирування японських банків. Найбільш значним спадом відзначився найбільший в країні фінансовий інститут Mitsubishi UFJ - його акції подешевшали на 3,3%. Два ключових конкурента цього банку постраждали менш значно: папери Sumitomo Mitsui знизилися в ціні на 3,2%, а Mizuho - на 0,9%.

Продовжили своє падіння і акції японських експортерів. Ця тенденція обумовлена ​​тривалим зміцненням ієни по відношенню до американського долара. Зокрема, значні втрати до завершення сесії понесли виробники електроніки: котирування компанії Toshiba впали на 6,1%, а її конкурента Hitachi - на 4,3%. Також подешевшали і акції провідних в Японії виробників цифрових камер Nikon і Canon - на 2,4% і 1,7% відповідно.

Крім того, значним спадом відзначилися і нафтогазові компанії. На тлі падіння цін на "чорне золото" акції провідної в цьому секторі японської Inpex подешевшали на 3,1%. Папери її конкурентів JX Holdings і Japan Petroleum Exploration знизилися в ціні на 2,6%.

За підсумками торгів 6 вересня 2011 індекс Nikkei знизився на 169,22 пункту (1,93%) і склав 8615,24 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,14 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 75,80 ієни/дол.