ua en ru

Фондові торги в Японії 5 квітня завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,06%

Фондові торги в Японії 5 квітня 2011 р. завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,06%. На настрій трейдерів негативно вплинув триває в країні ядерну кризу у зв'язку з аварією на атомній електростанції (АЕС) "Фукусіма-1", повідомляє РБК.

Сьогодні компанія Tokyo Electric Power Co (TEPCO), оператор аварійної японської атомної електростанції, оголосила про те, що виплатить компенсації фермерам, які живуть неподалік від цього підприємства, щоб відшкодувати аграріям збитки, яких вони зазнали в результаті аварії на АЕС. Компанія розраховує зробити платежі як можна швидше, так як "ядерну кризу" у Японії, очевидно, підсилиться. Планується, що кожному фермеру буде виплачено по 20 млн ієн (близько 238 тис. дол.).

На цьому тлі котирування TEPCO обвалилися на 18,1%, що стало самим значним спадом на минулої сесії. Ця негативна динаміка чинила тиск на хід торгів і для інших компаній. Зокрема, незважаючи на ослаблення ієни до долара, акції низки японських експортерів пішли в "мінус". У першу чергу знизилися котирування автомобілебудівних компаній. Найбільший у світі виробник автомобілів Toyota Motor сьогодні оголосив про тимчасове припинення діяльності всіх своїх заводів в Північній Америці через брак комплектуючих. У результаті котирування компанії знизилися на 2,4%. Акції конкурентів Toyota, таких як Mitsubishi Motors і Honda Motor, подешевшали значніше: на 3% і 2,5%.

Також в ході торгів "просіли" котирування представників високотехнологічного сектора. Акції компанії Toshiba, яка займається виробництвом електроніки, а також атомних реакторів, втратили в ціні 2,5%, а її конкурентів, виробників цифрових камер Nikon і Canon, - 2% і 1,4% відповідно.

За підсумками торгів 5 квітня ц.р. індекс Nikkei знизився на 103,34 пункту (-1,06%) і склав 9615,55 пункту. Курс долара до ієни виріс на 0,19 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 84,36 ієни / дол.