ua en ru

Фондові торги в Японії 4 жовтня завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,05%

Фондові торги в Японії 4 жовтня завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,05%. Інвестори налаштовані песимістично слідом за обвалом на американських ринках акцій на тлі побоювань інвесторів, пов'язаних з ситуацією в Греції.
Незважаючи на зусилля грецького уряду щодо дотримання режиму суворої економії, країні не вдасться виконати поставлені завдання зниження бюджетного дефіциту в цьому році. Тим часом саме виконання програми жорсткої економії є умовою для отримання чергового траншу кредиту від "трійки" міжнародних кредиторів (Євросоюз, Європейський центральний банк і Міжнародний валютний фонд). Більшість аналітиків упевнені, що економіка Греції не зможе уникнути дефолту, який може відбутися вже до кінця поточного року.
На цьому тлі стався обвал котирувань у фінансовому секторі США: зокрема, два великих банку "відзначилися" спадом майже на 10%. Схожа тенденція спостерігалася і в Країні висхідного сонця: найбільший фінансовий інститут в Японії Mitshubishi UFJ продемонстрував зниження котирувань на 3,8%. Тим часом папери двох провідних конкурентів Sumitomo Mitsui і Mizuho подешевшали менш значно - на 1,5% і 0,9% відповідно.
Негативно на новини з за кордону відреагували і японські експортери. На їх котируваннях також негативно позначилося зміцнення ієни по відношенню до американського долара. Акції найбільшого в світі автомобілебудівного концерну Toyota Motor впали в ціні на 2,5%, тоді як акції його конкурентів Honda Motor і Nissan Motor подешевшали на 2,8% і 1% відповідно.
Ціна на акції Komatsu, другого за величиною в світі виробника устаткування для будівництва та видобутку ресурсів, впали в ціні на 5,1% після того, як американський інвестиційний банк Morgan Stanley знизив рекомендації по її цінних паперів з-за низьких продажів у Китаї.
За підсумками торгів 4 жовтня 2011 р. індекс Nikkei знизився на 89,36 пункту (-1,05%) і склав 8456,12 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,61 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 76,66 ієни/дол.