ua en ru

Фондові торги в Японії 31 травня 2011 р. завершилися підвищенням індексу Nikkei майже на 2%

Фондові торги в Японії 31 травня 2011 р. завершилися підвищенням індексу Nikkei на 1,99%, передає РБК. Активності гравців на торгових майданчиках країни сприяли оптимістичні прогнози експертів щодо промислового виробництва на найближчі місяці. У той же час зростання котирувань демонстрували акції компаній, що працюють у сфері сонячної енергетики, на тлі новин про те, що Німеччина виведе всі 17 АЕС у країні з експлуатації до 2022 р., що може сприяти зростанню попиту на альтернативні джерела енергії.

Тим часом певна порція негативу на торгах пов'язана з тим, що міжнародне рейтингове агентство Moody `s Investors Service раніше сьогодні помістило суверенний кредитний рейтинг Японії на рівні Аа2 до списку на перегляд з можливістю зниження. Як зазначили представники агентства, великі побоювання викликає погіршується економічна ситуація в країні та невідповідні масштабами того, що відбувається заходи в галузі політики. Агентство уточнило, що без ефективної стратегії подальших дій урядовий борг буде рости. На даний момент він вже значно перевищує борги інших розвинених економік світу.

Крім того, напередодні міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's (S & P) знизило рейтинги оператора аварійної японській АЕС "Фукусіма-1" Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) до "сміттєвої категорії": довгостроковий кредитний рейтинг був знижений з BBB до B +, короткостроковий рейтинг компанії - з A-2 до B. На цьому тлі акції TEPCO на закритті торгів втратили в ціні 2,76%.

Підтримку японським компаніям-експортерам зробило ослаблення ієни. На цьому тлі акції виробників фототехніки Canon і Nikon виросли в ціні нв 2,09% і 2,48% відповідно, папери виробника споживчої електроніки Sony - на 1,93%, автовиробників Toyota, Nissan, Mazda і Honda - на 2,10% , 2,52%, 1,49% і 1,98% відповідно.

За підсумками торгів 31 травня 2011 р. індекс Nikkei підвищився на 188,76 пункту (+1,99%) і склав 9693,73 пункту. Курс долара до ієни підвищився на 0,64 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 81,44 ієни/дол.