ua en ru

Фондові торги в Японії 3 вересня завершилися зростанням індексу Nikkei на 3%

Фондові торги в Японії 3 вересня 2013 р. завершилися зростанням індексу Nikkei на 2,99% - до тритижневого максимуму на тлі ослаблення ієни, що підтримало котирування компаній-експортерів. Біржовий індикатор демонструє помітний ріст вже другий день поспіль. Напередодні підвищення Nikkei на 1,4% сприяли новини про те, що Токіо може бути обраний столицею літніх Олімпійських ігор 2020 р.

Місто - господар Олімпіади-2020 буде оголошено на сесії Міжнародного олімпійського комітету (МОК), яка пройде р. в Буенос-Айресі 7-10 вересня 2013 р. На проведення Ігор претендують Мадрид, Стамбул і Токіо. Букмекери називають Токіо фаворитом майбутнього голосування.

На цьому тлі другу сесію поспіль продовжували рости в ціні акції будівельних компаній, які можуть бути задіяні при реалізації олімпійських проектів - Taisei Corp., Kajima Corp., Obayashi Corp. і Shimizu Corp.

У ході сьогоднішньої сесії ієна відступила від колишніх значень, опустившись по відношенню до долара до місячного мінімуму і склавши 99,55 ієни/дол. Цьому сприяла сильна макроекономічна статистика по ринку праці, оприлюднена в США 30 серпня, а також інформація, що питання військової інтервенції в Сирію як і раніше залишається відкритим.

Котирування акцій японських "блакитних фішок", орієнтованих на експорт, зростали: папери автомобілебудівних корпорацій Toyota Motor і Nissan Motor, а також виробника споживчої електроніки Panasonic додали в ціні від 3,1% до 3,3%.

Котирування комунально-енергетичної Kansas Electric Power Co. зросли на 8,4% - до двотижневого максимуму на очікуваннях відновлення роботи двох ядерних реакторів компанії на АЕС "Оі" (префектура Фукуї), після того, як експертна комісія прийшла до висновку, що виявлений під АЕС геологічний розлом не є активним.

Обсяг торгів був невисоким. Біржі США, найчастіше є ефективним драйвером зростання/зниження японської біржі були закриті у зв'язку з національним святом - Днем праці.

За підсумками торгів 3 вересня 2013 р. індекс Nikkei підвищився на 383,86 пункту (+2,99%) і склав 13978,44 пункту. Курс долара до ієни виріс по відношенню до курсу попереднього торгового дня приблизно на 0,85 ієни і склав на закритті фондових торгів 99,45 ієни/дол.