ua en ru

Фондові торги в Японії 3 жовтня закрилися зниженням індексу Nikkei на 0,09%

Фондові торги в Японії 3 жовтня 2013 р. завершилися незначним зниженням індексу Nikkei на 0,09%. "Боковий" рух ринку обумовлено, з одного боку, "шатдауном" американського уряду, з іншого - податковою реформою уряду Сіндзо Абе.

Досить сильний тиск на ринок продовжує чинити ситуація в США. Республіканці та демократи так і не змогли в зазначений термін до 1 жовтня 2013 р. домовитися про прийняття бюджету, тому державний апарат оголосив про тимчасове часткове припинення роботи. З 3,4 млн працівників бюджетних установ 820 тис. чоловік були відправлені в неоплачувану відпустку, ще сотні тисяч працюють за скороченим графіком. Економіка США в умовах тривалого "шатдауна" зможе втратити 1% ВВП до кінця листопада і 2% ВВП, якщо цей стан триватиме до новорічних канікул.

З іншого боку, японський уряд все ж оголосив про початок податкової реформи. У квітні 2014 р. податок на продаж буде підвищено з 5% до 8%. Тоді ж буде знижений корпоративний податок, що дозволить заощадити близько 14 млрд дол. Все це уряд планує використовувати як "фінансову подушку" для подолання наслідків підвищення податку на продажі.

Тим не менш, в заяві прем'єр-міністра Абе були розкриті деталі підвищення податку з продажів, тоді як стосовно планів щодо податкової амністії детальною "дорожньої карти" представлено не було. Це викликало деякі побоювання інвесторів, які вирішили зайняти вичікувальну позицію, що прямо позначилося на слабкій зміні значення індексу Nikkei.

У лідерах зростання перебувають котирування акцій великих промислових підприємств. Так, папери найбільшого виробника електроніки Daikin Industries подорожчали на 4,8%; котирування концерну Fuji Heavy Industries піднялися на 3,2%. З комерційних банків найкращі показники - у Shinsei Bank, чиї акції подорожчали на 3,6%.

Найбільше падіння показала компанія TEPCO, оператор аварійної АЕС "Фукусіма-1" (-4,8%), на тлі повідомлення про дощі, які вимивають радіоактивну воду з реактора атомної електростанції. Також в "червоній" зоні торгуються акції великого виробника цинку Toho Zink (-4,6%).

Котирування акцій японських автоконцернів рухалися різноспрямовано. Ціна паперів Toyota Motor зросла на 0,6%, акції Nissan Motor подешевшали на 0,4%. Honda Motor збільшила свою ринкову капіталізацію на 0,5%, натомість цінні папери Mitsubishi Motors Corp. подешевшали на 1,4%.

За підсумками торгів 3 жовтня 2013 р. індекс Nikkei знизився на 13,24 пункту (-0,09%) і склав 14157,25 пункту. Курс долара до ієни показав зростання по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,30 ієни і склав на закритті фондових торгів 97,69 ієни/дол.