ua en ru

Фондові торги в Японії 29 жовтня завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,75%

Фондові торги в Японії 29 жовтня завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,75% на тлі зміцнення ієни, яке викликало хвилю нових побоювань у інвесторів щодо прибутків національних компаній. Особливо це стосується японських компаній-експортерів, одержуючих істотний відсоток виручки від реалізації продукції за кордоном, передає РБК.

Гравці фондового ринку продовжують пильно стежити за корпоративними новинами. Зокрема, сьогодні з'явилися звіти таких крупних компаній, як Honda і Sony. Згідно зі звітом, чистий прибуток японського автовиробника Honda Motor Co. Ltd. в II кварталі 2010-2011 фінансового року (липень-вересень ц.р.) виріс більш ніж в 2 рази - до 135,93 млрд ієн (1,67 млрд дол. за поточним валютним курсом) проти відповідного показника річної давності в 54, 04 млрд ієн. Незважаючи на це, акції компанії подешевшали на закритті торгової сесії на 0,34%.

Чистий прибуток одного з найбільших в світі виробників споживчої електроніки японської Sony Corp. в II кварталі 2010-2011 фінансового року (липень-вересень) по US GAAP склав 31,1 млрд ієн (375 млн дол.) проти чистого збитку за той же період роком раніше у розмірі 26,3 млрд ієн. На закритті торгів папери компанії опустилися в ціні на 1,4%.

Ще менш сприятливо склалися торги для виробника вантажівок Hino Motors Ltd., Який повідомив, що прибутки компанії за підсумками 2010 р. виявляться нижче власного попереднього прогнозу. На тлі даних новин акції компанії подешевшали на 14%. Папери виробника тестерів мікросхем пам'яті Advantest Corp. втратили в ціні 9% після того, як представлені компанією показники прибутку виявилися нижчими за очікування аналітиків. Папери найбільшого в Японії виробника рідкокристалічних моніторів Sharp Corp. подешевшали на 5,8% після того, як компанія знизила власний прогноз по прибутку.

Зміцнення ієни і слабке зростання продажів негативно позначаються на прибутках компаній, відзначають аналітики. Оборот, які компанії демонструють на даний момент, не здатний перекрити втрати в показниках прибутку, пов'язані з позицією національної валюти.
За підсумками торгів 29 жовтня 2010 р. індекс Nikkei 225 знизився на 163,58 пункту (-1,75%) - до 9202,45 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,93 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 80,63 ієни/дол.