ua en ru

Фондові торги в Японії 27 вересня завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,26%

Фондові торги в Японії 27 вересня 2013 р. завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,26% на тлі швидше макроекономічних новин, ніж побоювання з приводу економіки США.

Негативний ефект на настрій трейдерів мали свіжі дані щодо базової споживчої інфляції (за винятком продуктів харчування) у серпні 2013 р. Порівняно з серпнем минулого року вона зросла на 0,8%, що є п'ятирічним максимумом. Зростання інфляції сталося в першу чергу за рахунок подорожчання енергоносіїв, а також завдяки послабленню ієни - це призводить до зростання вартості імпорту, підвищуючи витрати домогосподарств. На думку деяких аналітиків, ці дані ставлять під сумнів плани уряду Японії досягти рівня інфляції в 2% до 2015 р.

Фінансовий рік у США закінчується 1 жовтня 2013 р. До цього терміну американському уряду і парламенту належить домовиться про прийняття нового бюджету і, бажано, про підвищення "стелі" держборгу. Якщо цього не відбудеться, США чекає дефолт, або "шатдаун" (тимчасова часткова зупинка роботи держапарату). Така перспектива викликає серйозні побоювання інвесторів по всьому світу.

Конкретно в Японії в той же день, 1 жовтня, чекають ще одну важливу звістку. Прем'єр-міністр країни Сіндзо Абе повинен буде оголосити про плани уряду щодо податкової політики. Очікується, що податок на продаж буде підвищено з 5% до 8% у квітні 2014р. Можливо, що тоді ж Абе оголосить про податкове послаблення на 5 млрд дол. і зниження корпоративного податку, яке дозволить заощадити близько 14 млрд дол. Все це уряд планує використовувати як "фінансову подушку" для подолання наслідків підвищення податку на продажі. Багато експертів вважають, що така політика кабінету міністрів у поєднанні з падінням курсу ієни може дати відчутний поштовх вгору Токійській біржі: індекс Nikkei може перевищити значення 15,000 пункту на початку жовтня і 15,500 пункту - до кінця 2013 р.

У лідерах зростання другу сесію поспіль перебувають акції оператора АЕС "Фукусіма-1" компанії TEPCO (+6,6%). Такий оптимізм трейдерів пов'язаний з рішенням спеціальної комісії енергетиків дозволити перезапуск декількох реакторів найбільшої за потужністю АЕС у світі - Кашивадзакі - Каріва. У липні 2013 р. TEPCO сама запропонувала контрольним органам перевірити реактори АЕС після вступу в силу нових правил безпеки.

Також серйозно подорожчали акції виробника шин Yokohama Rubber Co. (+6,1%) і банку Shinsei Bank Ltd. (+4,3%).

Серед аутсайдерів знаходиться важка промисловість: металургійний концерн Nippon Light Metal Holdings (-4,4%), машинобудівна компанія Sumitomo Heavy Industries (-3,7%). Концерн Furukawa Co. Ltd. продовжив падіння, яке за підсумками останньої сесії кілька скоректувалось і склало 4,2%.

Котирування акцій японських автоконцернів рухалися різноспрямовано, тим не менш показавши в цілому зростання. Ціна паперів Toyota Motor знизилася на 1,1%, акції Nissan Motor також подешевшали на 1%. Honda Motor знизила свою ринкову капіталізацію на 0,8%, зате цінні папери Mitsubishi Motors Corp. трохи подорожчали - на 0,2%.

За підсумками торгів 27 вересня 2013 р. індекс Nikkei знизився на 39,05 пункту (-0,26%) і склав 14760,07 пункту. Курс долара до ієни також показав зниження по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,21 ієни і склав на закритті фондових торгів 98,59 ієни/дол.