ua en ru

Фондові торги в Японії 27 серпня завершилися зниженням індексу на 0,69%

Фондові торги в Японії 27 серпня 2013 р. завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,69% слідом за біржами США, де провідні індикатори не змогли утриматися на позитивній території (хоча почали сесію з росту) на тлі зростання геополітичної напруженості на Близькому Сході.

Зараз вся увага трейдерів на світових біржах направлено на ситуацію в Сирії, де незабаром може початися військова інтервенція міжнародних сил.

У зв'язку з подіями в Єгипті і Сирії особливі побоювання викликає тема поставок нафти, які можуть бути тимчасово припинені. На тлі цих побоювань на товарній біржі третю сесію поспіль помітно зростають ціни на "чорне золото".

Котирування компаній-експортерів закрилися різноспрямованою динамікою: акції найбільшого японського автовиробника Toyota Motor Corp. опустилися в ціні на 0,6%, його конкурента Nissan Motor Co. - на 0,7%, в той же час папери виробника споживчої електроніки Sony Corp. зросли на 3,5%.

Активність інвесторів залишається на невисокому рівні, чому сприяє невизначеність щодо подальшої політики уряду Японії і дій Федеральної резервної системи США в близькотерміновій перспективі. Трейдери припускають, що влада Японії все-таки підуть на підвищення споживчого податку, як і заплановано, і воліють не поспішати з інвестиціями. Крім того, ФРС, якщо вірити заявам окремих її представників, може почати згортати програму скупки активів вже у вересні 2013 р.

Сформували інформаційний фон умови зумовлюють поведінку трейдерів на японській біржі і сприяють їх відмови від активів країн, включаючи Індію та Індонезію. На цьому тлі спостерігається зниження котирувань акцій компаній, що мають найбільший ступінь залученості до операції у цих країнах.

Одночасно помітним зростанням капіталізації відзначилася Tokyo Electric Power Co. Inc. на тлі очікувань, що незабаром комунально-енергетична компанія може отримати подальший пакет урядового фінансування, щоб усунути витік радіоактивної води з аварійної АЕС "Фукусіма" в океан. Протягом шести торгових сесій до цього котирування компанії знижувалися: за ці кілька днів TEPCO втратила 27% своєї ринкової вартості.

За підсумками торгів 27 серпня 2013 р. індекс Nikkei знизився на 0,69% і склав 13542,37 пункту. Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,46 ієни і становив на закритті фондових торгів 98,14 ієни/дол.