ua en ru

Фондові торги в Японії 26 липня 2011 р. завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,47%

Фондові торги в Японії 26 липня 2011 р. завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,47%. Незважаючи на триваючий в США криза з борговими лімітом, японські трейдери проявили ентузіазм щодо низки компаній напередодні публікації їх квартальних звітів, передає РБК.

Зокрема, позитивними прогнозами щодо доходів поділилися такі великі компанії Японії, як виробник цифрових камер Canon та хімічна компанія Kao. За їхнім очікуванням, фінансова ситуація стабілізується після стихійного лиха 11 березня 2011 р. раніше, ніж очікувалося. На цьому тлі акції обох компаній подорожчали: папери Kao виросли в ціні на 4,7%, а Canon - на 2,6%.

Підйом котирувань Canon викликав позитивну реакцію інвесторів щодо інших представників високотехнологічного сектора. Незважаючи на зміцнення японської ієни до долара, яке зазвичай негативно впливає на котирування японських експортерів, більшість виробників електроніки закрилися в "плюсі". Зокрема, акції Hitachi подорожчали на 1,3%, а Toshiba - на 0,7%.

Однак зростання Nikkei стримувалося за рахунок ряду енергетичних компаній. Негативним фоном послужив прогноз аналітиків про те, що ціни на паливо для цього сектора можуть піднятися через досить тривалий процес відключення японських атомних електростанцій. Найбільш потужним спадом відзначився оператор аварійної станції "Фукусіма-1" - компанія Tokyo Electric Power Co.: ъї котирування опустилися на 4,3%. Практично всі її конкуренти також закрилися в червоній зоні, однак зниження цін на їхні акції виявилося менш значним: папери Tohoku Electric Power Co. і Chubu Electric Power Co. подешевшали на 1,3% і 1,1%.

За підсумками торгів 26 липня 2011 р. індекс Nikkei підвищився на 47,71 пункту (+0,47%) і склав 10097,72 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,06 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті сесії 78,06 ієни/дол.