ua en ru

Фондові торги в Японії 25 травня 2011 р. завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,57%

Фондові торги в Японії 25 травня 2011 р. завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,57%, передає РБК. Провідний японський індикатор опустився до двомісячного мінімуму через хвилювання інвесторів з приводу боргової кризи в єврозоні та уповільненого розвитку економіки США. Крім того, низхідній динаміці Nikkei посприяли несприятливі макроекономічні новини.

Зокрема, раніше сьогодні Інститут економічних і соціальних досліджень уряду Японії опублікував попередні дані по дефіциту торгового балансу країни за підсумками квітня 2011 р. Згідно зі звітом, показник склав 463,69 млрд ієн (5,65 млрд дол), в той час як роком раніше в Японії був зафіксований профіцит торгового балансу в 729,2 млрд ієн (8,9 млрд дол.)

Крім того, на минулій сесії найбільш значним спадом відзначилися виробники електроніки. Незважаючи на ослаблення ієни по відношенню до долара, яке зазвичай призводить до зростання котирувань японських експортерів, в секторі спостерігалася в основному негативна динаміка. Акції Toshiba впали в ціні на 4,2%, а її конкурента Hitachi - на 2,2%. Також досить значно знизилися котирування одного з провідних виробників цифрових камер в Японії - корпорації Nikon. Її акції подешевшали на 1,6%.

Також продовжили спад акції енергетичної компанії Tokyo Electric Power Co. (TEPCO), оператора аварійної атомної електростанції "Фукусіма-1", яка постраждала під час стихійного лиха в березні ц.р., коли на Японію обрушилися потужний землетрус магнітудою 9,0 і руйнівне цунамі. Акції TEPCO на момент закриття торгової сесії подешевшали на 5,4%.

За підсумками торгів 25 травня 2011 р. індекс Nikkei опустився на 54,29 пункту (-0,57%) і склав 9422,88 пункту. Курс долара до ієни підвищився на 0,26 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 81,90 ієни / дол.