ua en ru

Фондові торги в Японії 25 червня завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,72%

Фондові торги в Японії 25 червня 2013 р. завершилися пониженням індексу Nikkei на 0,72% - нижче 13000 пунктів - на тлі стурбованості інвесторів розвитком подій в КНР і стрес-тестів китайська банківської системи. Нещодавнє підвищення ставок міжбанківського кредитування викликало занепокоєння, що проблеми китайської банківської системи можуть негативно відбитися на світовому економічному зростанні. Все це чинило тиск на котирування японських компаній з великою часткою присутності в КНР.

24 червня Шанхайська фондова біржа завершила торговельний день найсильнішим зниженням котирувань майже за 4 роки - з серпня 2009 р. Індекс Shanghai Composite впав на 5,3%, переступивши поріг "психологічної комфортності" в 2000 пунктів і склавши 1963,24 пункту, на тлі очікуваного завершення програми стимулювання економіки з боку Федеральної резервної системи США. Коментарі голови американського Центробанку Бена Бернанке про те, що ФРС може повністю згорнути QE3 до середини 2014 р., сприяли зниженню котирувань на світових біржах протягом останніх кількох сесій. При цьому помітним спадом відзначилися котирування фінансового сектора.

На цьому фоні в ході сесії 25 червня спадом котирувань характеризувалися японські виробники з великим ступенем присутності в КНР. Котирування виробника будівельного устаткування Komatsu Ltd обвалилися на 4,3%, виробника будівельної техніки Hitachi Construction Machinery Co. - на 3,4%, автомобілебудівної Nissan Motor Co - на 1,7%.

Деяку підтримку котируванням компаній-експортерів надало ослаблення ієни. Папери виробника споживчої електроніки Sony Corp. опустилися в ціні на 0,6%, автовиробника Toyota Motor Corp. - на 1,7%, виробника споживчої електроніки Toshiba Corp. - На 1,9%.

За підсумками торгів 25 червня 2013 р. індекс Nikkei знизився на 0,72% і склав 12969,34 пункту. Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,94 ієни і складав на закритті фондових торгів у Токіо 97,47 ієни/дол.