ua en ru

Фондові торги в Японії 24 жовтня закрилися зростанням індексу Nikkei на 0,42%

Фондові торги в Японії 24 жовтня 2013 р. завершилися помірним зростанням індексу Nikkei на 0,42%. Після помітного зниження до двотижневого мінімуму до початку сесії, Nikkei успішно відігрався і вийшов в "зелену" зону в останню годину торгів.

Початкове падіння на провідних азіатських майданчиках (у тому числі і Токійській) було пов'язано з неоднозначними очікуваннями по економіці КНР. Китай, важливий ринок для експорту Японії, оголосив про невдачу спроб запобігти зростанню ризикованих кредитів в своїх провідних банках. Центробанк КНР не став застосовувати інструменти для підвищення ліквідності всієї фінансової системи країни. На цьому тлі трейдери також побоювалися з приводу даних про промислове виробництво в Китаї, очікуючи його можливого зниження.

Однак сам звіт банку HSBC (який повинен був вийти в 4:45 за київським часом, але з'явився дещо пізніше) показав попередні дані за жовтень 2013 р. за індексом PMI у виробничому секторі КНР на рівні 50,9 пункту. Це вище прогнозів аналітиків (50,5 пункту), та результатів попереднього місяця (50,2 пункту). Можливо, що з цим пов'язана певна стабілізація на азіатських торгових майданчиках до кінця сесії.

Корпоративні новини з США надали на фондовий ринок Токіо досить негативний вплив. В першу чергу, це "провал дня" - результати Caterpillar за III квартал 2013р. (падіння чистого прибутку на 44% в річному обчисленні). На цьому тлі котирування знижувалися японських фірм цього сектора. Так, акції другого за величиною в світі (після Caterpillar) виробника будівельної техніки Komatsu подешевшали на 2,1% - це найсильніше падіння серед 225 компаній індексу Nikkei. Також зменшилася ринкова капіталізація відділу будівельної техніки корпорації Hitachi (-1,4%).

Лідером зростання за підсумками торгової сесії 24 жовтня 2013 р. є, навпаки, центральний підрозділ тієї ж корпорації Hitachi Ltd (+8,6%) після вкрай позитивного квартального звіту, що перевищив на 12% навіть власні прогнози компанії з операційного прибутку. Крім того, у трійці лідерів виробники електроніки: Oki Electric Industry (+6,8%) і Pioneer (+4,4%).

У "червоній зоні" завершили свою сесію (крім Komatsu) акції оператора електростанцій Chubu Electric Power (-2,1%) і хімічного концерну Asahi Glass Co (-2,0%).

Котирування японських автовиробників також в цілому показують зростання разом з ринком. Ціна паперів Toyota Motor зросла на 0,2%, акції Nissan Motor подорожчали на 0,9%. Honda Motor збільшила свою ринкову капіталізацію на 0,7%, а цінні папери Mitsubishi Motors Corp. зросли в ціні на 0,1%.

За підсумками торгів 24 жовтня 2013 р. індекс Nikkei виріс на 60,36 пункту (+0,42%) і склав 14486,41 пункту. Курс долара до ієни виріс по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,23 ієни і склав на закритті фондових торгів 97,55 ієни/дол.