ua en ru

Фондові торги в Японії 24 березня закрилися зростанням індексу Nikkei на 1,77%

Фондові торги в Японії 24 березня 2014 р. закрилися зростанням індексу Nikkei на 1,77%. З одного боку, наснагу японським інвесторам надає деяке ослаблення кризи навколо Криму.

Фондові торги в Японії 24 березня 2014 р. закрилися зростанням індексу Nikkei на 1,77%. З одного боку, наснагу японським інвесторам надає деяке ослаблення кризи навколо Криму. З іншого боку, багато гравці поспішають здійснити транзакції напередодні нового фіскального року, який в Японії настає з 1 квітня. А запланований з цього часу зростання податків, зокрема на дохід від операцій з цінними паперами, змушує багатьох засумніватися в можливості настільки ж ефективного зростання Nikkei, як в 2013 р. Nikkei зараз рухається в бік першого за півтора року зниження за підсумками кварталу, вважають аналітики.

Індекс ділової активності у виробничому секторі в Китаї за березень, що публікується банком HSBC і агентством Markit, склав 48,1 пункту, що виявилося нижче і прогнозованого показника на рівні 48,7 пункту, і лютневого значення 48,5 пункту. Втім, на Токійську біржу ця макроекономічна новину, принаймні сьогодні, не мала особливого впливу.

Серед лідерів "зеленої зони" нинішньої торгової сесії опинилися папери, що приносять своїм власникам високі дивіденди. Так, котирування виробника медичних препаратів та обладнання Eisai Co. Ltd. зросли на 2,8%, у той час як папери логістичної корпорації ANA Holdings Inc. подорожчали на 3,2%, а ринкова капіталізація фармацевтичної компанії Daiichi Sankyo Co. Ltd. збільшилася на 4%.

Ієна продовжує зміцнюватися щодо долара, що традиційно призводить до зниження котирувань компаній-експортерів. Папери Honda Motor Co. подешевшали на 1,1%, котирування виробника паперу Ricoh Co. Ltd. знизилися на 2,8%, а вартість акцій Fujifilm Holdings знизилася на 0,1%.

Сьогодні віце-голова Банку Японії Кикуо Івата заявив, що ієна зміцнюється є одним з факторів, які загрожують зростанню темпів інфляції. Він також попередив, що збереження темпів зростання споживчих цін на рівні нижче 1% протягом тривалого часу загрожує поверненням до дефляції, з якою японське уряд боровся протягом майже 20 років. Саме тому Центробанк продовжує підтримувати цільовий орієнтир інфляції на рівні 2%.

За підсумками торгів 24 березня 2014 р. індекс Nikkei виріс на 1,77% і склав 14475,30 пункту. Долар США знизився на 0,18 ієни, курс становить 102,40 ієни/дол.