ua en ru

Фондові торги в Японії 23 червня закрилися зниженням індексу Nikkei на 1,87%

Фондові торги в Японії 23 червня закрилися сильним зниженням індексу Nikkei за більш ніж двотижневий період (-1,87%), передає РБК. Торгові майданчики продемонстрували негативну динаміку котирувань услід за ринком США, де провідні біржові індикатори знизилися в середньому на 1,5% на тлі макроекономічних новин. Напередодні Національна асоціація ріелторів опублікувала дані за об'ємом продажів будинків на вторинному ринку житла в травні. Згідно докладу, показник в порівнянні з попереднім місяцем знизився на 2,2% і склав 5,66 млн одиниць (сезонно скоректований показник в перерахунку на річний темп, SAAR). Тим часом аналітики чекали, що цей показник за минулий місяць складе 6,2 млн одиниць.

Акції автомобільної компанії Toyota Motor Corp., яка отримує 67% виручок від реалізації продукції за межами Японії, впали в ціні на 1,7% на тлі ослаблення долара і євро по відношенню до ієни. З цієї ж причини вниз пішли котирування і інших компаній-експортерів, включаючи виробника фототехніки компанію Canon Inc. (-2,65%), Panasonic Corp. (-2,44%) і одного з провідних виробників електроніки Sony (-0,6%).

У "мінусі" торгова сесія завершилася і для японських сировинних трейдерів - Mitsui&Сo. (-2,5%) і Mitsubishi Corp. (-1,2%). Котирування даних компаній, для яких сировина - основне джерело доходу, знизилися на тлі зниження цін на метали і "чорне золото".

За словами аналітиків, учасники фондового ринку Японії в ході торгової сесії уникали ризиків через побоювання, що відновлення світової економіки може сповільнитися, чому сприяли останні статистичні дані із США.

За підсумками торгів 23 червня 2010 р. індекс Nikkei 225 знизився на 189,19 пункту (-1,87%) - до 9923,7 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,22 ієн по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 90,49 ієни/дол.