ua en ru

Фондові торги в Японії 22 вересня 2011 р. завершилися зниженням індексу Nikkei на 2,07%

Фондові торги в Японії 22 вересня завершилися зниженням індексу Nikkei на 2,07%. Основним негативним фактором для ринку акцій Японії стали новини зі США.
Зокрема, напередодні Федеральна резервна система (ФРС) США повідомила, що скорегує свій портфель цінних паперів, підвищивши частку облігацій з більш тривалими строками обігу. Американський Центробанк має намір до кінця 2012 р. придбати на суму 400 млрд дол. казначейські облігації США, термін погашення яких настає через 6-30 років, і продати такий же обсяг казначейських облігацій, до погашення яких залишається не більше трьох років. Дана програма, пояснює ФРС, націлена на зниження довгострокових процентних ставок і подальше полегшення фінансових умов в економіці.
Крім того, ФРС оголосила про додаткові заходи підтримки іпотечного ринку, який ніяк не може вийти з кризи. Тепер Федеральний резерв буде реінвестувати надходження від облігацій, забезпечених іпотекою, тоді як раніше ці надходження прямували на покупку казначейських облігацій.
ФРС також зберегла ключову облікову ставку (так звану "ставку по федеральних фондах") в діапазоні 0-0,25% річних, повторивши намір утримувати ставку на виключно низькому рівні щонайменше до середини 2013 р.
Азіатські інвестори сприйняли новини негативно, сумніваючись у тому, що це допоможе утримати економіку США від кризи. Зокрема, японські інвестори опинилися в лідерах зниження. Акції автомобілебудівних концернів Honda Motor і Mitsubishi Motors впали в ціні на 3,9% і 3% відповідно. Аналогічну динаміку продемонстрували їх провідні конкуренти: папери Nissan Motor подешевшали на 2,9%, а найбільшого в світі концерну Toyota Motor - на 1,7%.
Також серед експортерів в червоній зоні закрилися і виробники електроніки. Цінні папери компанії Hitachi подешевшали на 3,8%, її конкурента Toshiba - на 3,1%. Провідні в країні виробники цифрових камер Canon і Nikon продемонстрували зниження котирувань на 1,5% і 1,2%.
Спадом відзначився і фінансовий сектор Японії. Акції найбільшого в країні банку Mitsubishi UFJ подешевшали на 1,5%. Котирування його основних конкурентів Mizuho і Sumitomo Mitsui знизилися більш значно - на 1,8%.
За підсумками торгів 22 вересня 2011 р. індекс Nikkei знизився на 180,90 пункту (-2,07%) і склав 8560,26 пункту. Курс долара до ієни виріс на 0,63 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 76,94 ієни/дол.