ua en ru

Фондові торги в Японії 22 червня закрилися зниженням індексу Nikkei на 1,2%

Фондові торги в Японії 22 червня закрилися найсильнішим за двотижневий період зниженням індексу Nikkei (на 1,2%), передає РБК. У інвесторів все ще зберігаються побоювання щодо боргової кризи, вибухнувшої в Європі, яка чинить сильний тиск на японські ринки. Підливають масла у вогонь і останні новини з боку рейтингових агентств: Fitch Ratings знизило рейтинги французького банку BNP Paribas SA, а Standard & Poor's повідомило, що іспанські кредитні організації стоять на порозі важких часів через повільне зростання економіки країни.

На тлі боргових проблем єврозони спостерігається ослаблення єдиної європейської валюти по відношенню до долара. У зв'язку з цим в ході торгової сесії спостерігалася низхідна динаміка котирувань крупних компаній-експортерів Японії: акції виробника фототехніки Canon Inc., одержуючого 31% виручок від продажів в Європі, знизилися в ціні на 2,7%.

На хід фондових торгів в Японії вплинув і негативний зовнішній фон: ринок акцій США 21 червня закрився зниженням провідних індексів, хоча на відкритті торгової сесії спостерігалося упевнене зростання основних біржових індикаторів, викликане, перш за все, новинами з Китаю. Зокрема, вирішення Народного банку КНР збільшити гнучкість обмінного курсу національної валюти - юаня - викликало натхнення американських інвесторів, які проявили готовність і бажання ризикувати. Проте даний оптимізм змінився песимізмом після того, як ейфорія, викликана заявами китайського ЦБ, спала і гравці фондового ринку звернули увагу на те, що китайський центробанк як і раніше не має наміру проводити політику значної ревальвації юаня. Це сприяло появі невизначеності на ринку щодо рішучості Пекіна провести повномасштабне реформування курсової політики.

На тлі зниження цін на "чорне золото" в "мінусі" торгова сесія завершилася і для японського сировинного трейдера Mitsui&Сo. (-2,9%), для якого сировина - основне джерело доходу.

Тим часом вдаліше склалися торги для найбільшого за ринковою вартістю рітейлера в Японії Yamada Denki Co. Акції компанії подорожчали на 1,7% після того, як Barclays Plc. привласнило високий рейтинг японської галузі роздрібної торгівлі.

У складі індексу Nikkei 225 сильне зниження котирувань було зафіксоване у виробника робототехніки Fanuc Ltd. (-3,34%), постачальника газу і нафти Inpex Corp. (-2,83%) і універсальній торговій компанії Японії Itochu Corp. (-3%).

За підсумками торгів 22 червня 2010 р. індекс Nikkei 225 знизився на 125,12 пункту (-1,22%) - до 10112,89 пункту. Курс долара до ієни підвищився на 0,19 ієн по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 90,9 ієни/дол.