ua en ru

Фондові торги в Японії 22 липня завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,47%

Фондові торги в Японії 22 липня 2013 р. завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,47%. Біржовий індикатор завершив сесію лише помірним підвищенням, незважаючи на результати відбулися 21 липня в Японії парламентських виборів, в ході яких правляча Ліберально-демократична партія країни забезпечила собі більшість у верхній палаті парламенту.

Результати виборів свідчать про те, що обидві палати парламенту тепер знаходяться під контролем уряду, що має забезпечити стабільність політичного курсу вперше за довгі роки, відзначають експерти.

Незважаючи на позитив, пов'язаний з підсумками виборів, японська біржа залишалася під тиском через зміцнення ієни, що не дозволило значно зміцнитися котируванням компаній-експортерів. Водночас експерти в цілому позитивно дивляться на перспективи японського фондового ринку на тлі безпрецедентної м'якої монетарної політики Банку Японії, яка чинить тиск на ієну, тоді як очікування скорочення стимулів Федеральної резервної системи США підтримують долар.

Папери експортерів торгувалися переважно в незначному "мінусі": акції Toyota Motor подешевшали на 0,2%, Nissan Motor - на 0,1%, Toshiba Corp. - На 0,2%.

Акції виробника споживчої електроніки Sharp опустилися в ціні на 4,5%, після того як японські ділові ЗМІ повідомили, що компанія планує залучити капітал за рахунок приватних інвесторів.

На 2,6% знизилися котирування паперів виробника напівпровідників Tokyo Electron. Раніше японська ділова преса повідомила, що консолідований операційний збиток компанії очікується на рівні 9 млрд ієн (89 млн дол.) в минулому фінансовому кварталі, результати за підсумками якого незабаром будуть оприлюднені, проти прибутку роком раніше. Невтішні результати пов'язані зі слабкими продажами сонячних панелей і напівпровідникових елементів, вважають експерти.

На позитивній території завершили сесію рітейлери на тлі очікувань, що перемога на парламентських виборах допоможе прем'єр-міністрові Японії Сіндзо Абе побороти дефляцію і поліпшити ситуацію в споживчому секторі. Акції ABC-Mart підвищилися в ціні на 1,7%, J.Front Retailing - на 0,7%, Fast Retailing - на 1,9%.

За підсумками торгів 22 липня 2013 р. індекс Nikkei підвищився на 0,47% і склав 14658,04 пункту. Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,08 ієн і склав на закритті фондових торгів 99,98 ієни/дол.