ua en ru

Фондові торги в Японії 21 січня завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,56%

Фондові торги в Японії 21 січня 2011 р. завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,56%. Найбільш значний тижневий спад за останні три місяці стався на тлі зниження цін на сировину, повідомляє РБК.

Основними двигунами спаду виступили нафту, мідь і золото. Попит на них впав після того, як напередодні стало відомо, що економіка Китаю виросла на 9,8%. У той же час інфляція в країні сповільнилася лише незначно, що призвело до побоювань щодо посилювання монетарної політики.

У результаті знизилися котирування як нафтового сектора Країни висхідного сонця (що вийшли в лідери падіння паперу Inpex подешевшали на 3,2%, а його конкурента JX Holdings - на 3,5%), так і японських виробників сталі (акції JFE Holdings знизилися на 2, 4%, а Nippon Steel і Sumitomo Metal Industries - на 1,4% і 1% відповідно).

Крім того, негатив поширився і на фінансовий сектор Японії. Акції провідних банків країни пішли в "мінус", серед них Mitsubishi UFJ (-2,6%), що є найбільшою кредитною організацією країни, а також Sumitomo Mitsui (-2,7%) і Mizuho Financial (-1,8%).
Також в "мінусі" закрилися торги акціями виробників електроніки. Зокрема, котирування найбільшого в світі виробника цифрових камер Canon знизилися на 1%. Не кращим чином справи склалися і у його конкурентів: папери Hitachi і Toshiba впали на 2,5% і 1,6%.
Проте для одного з найбільших виробників цифрових камер Nikon сесія склалася сприятливо. Сьогодні компанія оголосила, що почне випуск незабезпечених конвертованих облігацій на 10 млрд ієн (близько 123 тис. дол.) У підсумку на закритті торгів котирування компанії підросли на 0,2%.

Крім того, торги пройшли вдало для найбільшого в Японії виробника персональних комп'ютерів NEC. За неофіційними даними, найбільший китайський виробник персональних комп'ютерів Lenovo Group і японська NEC ведуть переговори про створення спільного підприємства з виробництва персональних комп'ютерів. Також повідомляється, що Lenovo планує придбати контрольний пакет акцій в підрозділі NEC з виробництва комп'ютерів. На цьому тлі акції японської компанії подорожчали на 2,1%.

За підсумками торгів 21 січня 2011 р. індекс Nikkei знизився на 162,79 пункту (-1,56%) і склав 10274,52 пункту. Курс долара до ієни підвищився на 0,81 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 82,94 ієни/дол.