ua en ru

Фондові торги в Японії 21 листопада 2011 р. завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,4%

Фондові торги в Японії 21 листопада завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,4%. Розпродажам в ході сесії сприяли новини із США, де законодавці не змогли узгодити скорочення бюджетних витрат, а також ослаблення ієни по відношенню до долара і євро.
Спеціальний міжпартійний комітет конгресу США за погодженням скорочень бюджетних витрат після трьох місяців після збільшення стелі держборгу США так і не зумів узгодити скорочення на 1,2 трлн дол. в наступні 10 років. Коментуючи цей результат, Президент США Барак Обама пообіцяв накласти вето на будь-яку спробу скасувати секвестр бюджету 2013 р.
Аналітики міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings, в свою чергу, повідомили, що планують провести перегляд довгострокового кредитного рейтингу США, якому на даний момент агентство присвоює найвищу оцінку ААА, або прогноз по цьому рейтингу. Вони допускають перегляд прогнозу по рейтингу на "негативний" зі "стабільного", менш вірогідне пониження рейтингу на одну сходинку.
Їх колеги з Standard & Poor's залишили довгостроковий суверенний кредитний рейтинг США на рівні АА + з "негативним" прогнозом. На думку експертів S&P, нездатність членів комітету домовитися про податково-бюджетні заходи, спрямовані на скорочення бюджетного дефіциту, корелює з рішенням про зниження кредитного рейтингу США з ААА до АА +, прийнятим 5 серпня ц.р. Проте в агентстві висловили сподівання, що обмеження на дискреційні витрати (які не є життєво необхідними), позначені в законі про бюджетний контроль від 2011р., залишаться в силі і будуть дотримуватися, інакше можливого перегляду рейтингу не уникнути.
Акції найбільшого в країні експортера споживчих електроніки Sony Corp. подорожчали на 3,16%. Ринкова капіталізація Osaka Securities Exchange Co. збільшилася на 4,8% після того, як компанію - оператора фондової біржі Осака погодився купити оператор токійській біржі Tokyo Stock Exchange Inc.
Папери Central Japan Railway Co. знизилися в ціні на 5,5% після того, як другий за обсягом продажів в Японії оператор залізниць дав згоду покрити витрати на будівництво станцій уздовж нового маршруту для поїздів на магнітній подушці.
Котирування Olympus Corp. виросли на 19,86%; найстаріший японський виробник оптичного устаткування повідомив, що незалежна комісія, якій було доручено розслідувати недавній скандал в компанії, поки не виявила зв'язку між організованою злочинністю і незаконним використанням коштів корпорації.
Ринкова капіталізація японського розробника програмного забезпечення для електронної комерції DeNA Co. зменшилася на 2% після того, як KDDI Corp. і Gree пред'явили до компанії позов до компанії, звинувативши її в блокуванні поставок ігор контент-провайдерами.
Нафтовидобувна Itochu Corp. додала в свій актив 0,3% після того, як в ЗМІ з'явилася інформація про купівлю інвестфондом KKR & Co. і Itochu нафтогазової компанії Samson Investment Co.
За підсумками торгової сесії 21 листопада 2011 р. індекс Nikkei знизився на 33,53 пункту (-0,40%) і склав 8314,74 пункту. Курс долара до ієни підвищився на закритті торгів на 0,1 ієни по відношенню до курсу попереднього дня і склав 77,04 ієни/дол.