ua en ru

Фондові торги в Японії 21 липня завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,23%

Фондові торги в Японії 21 липня 2010 р. завершилися зниженням звідного індексу Nikkei на 0,23%, передає РБК. Японський біржовий індикатор продовжив негативну динаміку на тлі зміцнення національної валюти по відношенню до долара і євро, а також песимістичних прогнозів відносно перспектив японських будівельних компаній. Зокрема гравці сумніваються, що результати стрес-тестів європейських банків зможуть довести їх фінансове благополуччя і стабільність. Так, на думку деяких аналітиків, перевірки виявлять, що кредитним організаціям Європи буде потрібно додаткові - державні - фонди, щоб справитися із збитками від неповоротних позик, що залишаються на балансі з часу світової фінансової кризи.

Невигідне співвідношення курсів ієни і провідних світових валют може обернутися скороченням прибутку від експорту японських компаній, що мають зарубіжні, особливо європейські і американські, ринки збуту. Відповідні і цілком закономірні побоювання японських інвесторів викликали зниження котирувань найбільших національних корпорацій. Так, на закритті торгових майданчиків цінні папери найбільшої в світі автомобілебудівної компанії Toyota Motor Corp., до 70% об'єму продажів якої доводиться на ринки за межами Японії, подешевшали на 0,8%, як і акції його конкурента Nissan (-1%). Аналогічну, низхідну динаміку продемонстрували акції виробника електроніки Toshiba Corp. (-0,7%), який отримує більше половини прибули від продажів за кордоном, і виробника промислових роботів Fanuc Ltd. (-0,6%), близько 80% продажів якого доводиться на міжнародні ринки.

У "червоній зоні" завершилися торги також для компаній - будівельних підрядчиків, оскільки напередодні японський банк Mizuho Securities Co. встановив рекомендації по паперах компаній на рівні "нижче за ринок". Так, котирування Shimizu Corp., Obayashi Corp і Taisei Corp. знизилися на 1,9%, 2,2% і 1,7% відповідно.

За підсумками торгів 21 липня 2010 р. індекс Nikkei 225 знизився на 21,63 пункту (-0,23%) - до 9278,83 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,16 ієн по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 87,12 ієни/дол.