ua en ru

Фондові торги в Японії 20 січня завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,13%

Фондові торги в Японії 20 січня 2011 р. завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,13%. Це самий значний спад японського індикатора з листопада 2010 р. На думку аналітиків, Nikkei знизився в основному на тлі слабких фінансових звітностей ряду американських підприємств, головним чином компаній фінансового сектора, повідомляє РБК.

Нагадаємо, що напередодні в США був опублікований ряд фінансових звітів за 2010 р. У більшості звітів фінансового сектора був відзначений спад показників. Зокрема, чистий прибуток найбільшого в США інвестиційного банку Goldman Sachs за підсумками 2010 р. впала на 37% в порівнянні з аналогічним показником за 2009 р.

На цьому негативному тлі котирування японських банків також пішли в "мінус". Акції Mitsubishi UFJ, найбільшого банку в Країні висхідного сонця, подешевшали на 1,1%, а його конкурентів Mizuho Financial і Sumitomo Mitsui - на 1,7% і 1,6% відповідно.
Також на торги негативно вплинуло зміцнення ієни по відношенню до долара, що несприятливо позначилося на котируваннях ряду японських експортерів. В основному це торкнулося виробників електроніки. Зокрема, акції найбільшого в світі виробника цифрових камер Canon втратили в ціні на 2,3%. Решта представників цього сектора також перемістилися в "червону" зону: папери Toshiba і Nikon подешевшали на 2% і 1,8% відповідно, а їх конкурентів Panasonic і Hitachi - на 1% і 0,9%.

Несприятливо склалися торги і для машинобудівних компаній. Котирування лідируючого в Японії виробника промислових роботів Fanuc знизилися на 1,7%, а його конкурента Komatsu - на 1,3%.

Також в "мінусі" закінчив минулий торговий сесію сировинний сектор Країни висхідного сонця. Зокрема, на тлі зниження цін на американські нафтові ф'ючерси Light Sweet в "червоній" зоні закрилися японські нафтові компанії. Акції найбільших представників цього сектора Inpex і JX Holdings подешевшали на 1,7% і 0,9% відповідно.

Крім того, негативно завершилися торги і для сталеливарних компаній Японії на тлі зниження цін на шість основних промислових металів на Лондонській біржі в середньому на 1,3%. Спад котирувань JFE Holdings і Sumitomo Metal Mining склав 0,7%, а їх конкурента Nippon Steel - 0,3%.

У той же час в "плюсі" закрилися котирування автомобілебудівної компанії Mitsubishi Motors. Сьогодні компанія оприлюднила бізнес-план на три роки, в якому йдеться про можливе підвищення продажів на 37% на тлі просування компанії на ринки, що розвиваються. Новини посприяли активності трейдерів, у результаті чого котирування компанії піднялися на 1,7%.

За підсумками торгів 20 січня 2011 р. індекс Nikkei знизився на 119,79 пункту (-1,13%) і склав 10437,31 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,08 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 82,13 ієни /дол.