ua en ru

Фондові торги в Японії 20 вересня завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,61%

Фондові торги в Японії 20 вересня 2011 р. завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,61%. Негативний фон був створений за рахунок триваючого в зоні євро боргової кризи.
Зокрема, песимізм інвесторів обумовлений новинами про зниження кредитного рейтингу Італії міжнародним агентством Standard and Poor's (S&P). Рейтинг був знижений на один щабель - з A + до А, прогноз по рейтингу "негативний". За словами представників агентства, основними причинами зниження рейтингу Італії стали нестабільність економіки, зокрема податково-бюджетної сфери, а також проблеми політичного характеру. Аналітики S&P вважають, що у Італії на даний момент немає передумов до економічного зростання, багато в чому через управлінської слабкості правлячої коаліції, не здатної приймати рішення для ефективної боротьби з кризою.
На негативному макроекономічному тлі котирування провідних японських кредитних організацій пішли в мінус. Так, акції найбільшого банку в Країні висхідного сонця Mitsubishi UFJ впали в ціні на 2,9%. Папери його конкурентів Sumitomo Mitsui і Mizuho, що входять до трійки провідних фінансових інститутів Японії, подешевшали на 2,8% і 1,7% відповідно.
Також в червоній зоні закрилися і деякі японські експортери, які залежать від Європи. Найбільш значним спадом відзначилася компанія Sony, що займається виробництвом електроніки і отримує близько 20% виручки за рахунок експорту в Європу. Акції компанії впали в ціні на 4,1%. Постраждали також і інші представники сектора: котирування Panasonic і Toshiba опустилися на 2,1% і 1,2% відповідно.
Серед експортерів зниження цін на акції продемонстрували і виробники автомобілів. Найбільший у світі представник цього сектора концерн Toyota Motor відзначився спадом котирувань на 1,8%, у той час як папери його конкурентів Nissan Motor і Honda Motor пішли в ще більш значний мінус - на 3,5% і 3,1% відповідно.
За підсумками торгів 20 вересня ц.р. індекс Nikkei знизився на 195,30 пункту (-1,61%) і склав 8721,24 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,24 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 76,53 ієни/дол.