ua en ru

Фондові торги в Японії 18 січня завершилися зростанням індексу Nikkei на 0,15%

Фондові торги в Японії 18 січня 2011 р. завершилися зростанням індексу Nikkei на 0,15% на тлі зростання акцій компаній з будівництва та управління нерухомістю, а також виробників вуглецевих волокон, повідомляє РБК.

Сьогодні інвестиційна компанія Nomura Holdings підвищила цільові ціни на акції найбільших в Японії девелопера Mitsubishi Estate і Mitsui Fudosan. У результаті котирування цих компаній підскочили на 3,4% і 1,5% відповідно. Аналогічна ситуація склалася і серед виробників вуглецевих волокон: папери провідних японських представників цієї області Toray Industries і Teijin виросли на 2,9% і 4% відповідно після того, як інвестиційна компанія Goldman Sachs також підвищила їх цільові ціни.

Позитив поширився і на фінансовий сектор: підвищена активність інвесторів призвела до підвищення котирувань провідних японських банків Sumitomo Mitsui і Mizuho Financial в середньому на 1,2%.

Крім того, зростанням відзначився нафтовидобувний сектор Країни висхідного сонця. На тлі спекуляцій про можливе підйомі попиту на нафту котирування найбільшої в Японії нафтової компанії Inpex підскочили на 4,2%, а її конкурента JX Holdings - на 1,1%.
У червоній зоні в ході минулої торгової сесії опинилися ряд японських експортерів. Причиною спаду котирувань стало зміцнення ієни по відношенню до долара. Курс японської валюти досяг найвищого середньорічного рівня з 1971 р. Найсильніше це відбилося на виробниках електроніки. Зокрема, акції найбільшого в світі виробника цифрових камер Canon знизилися на 0,1%, а його конкурентів Panasonic і Toshiba - на 0,3% і 0,2% відповідно.

Також в мінусі закрилися торги для японських виробників сталі на тлі інформації, що чистий прибуток до вирахування податків одного з провідних представників сектора, Nippon Steel, за 2010-2011 фінансовий рік, який закінчиться в березні ц.р., буде нижчою за прогнозовану. Сума складе 2,7 млрд дол, у той час як очікування становили близько 3,1 млрд дол. У результаті акції компанії знизилися на 1,4%, а її конкурентів JFE Holdings і Sumitomo Metal Industries - на 1,4% і 1 % відповідно.

За підсумками торгів 18 січня 2011 р. індекс Nikkei виріс на 16,12 пункту (+0,15%) і склав 10518,98 пункту. Курс долара до ієни впав на 0,49 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 82,5 ієни/дол.