ua en ru

Фондові торги в Японії 18 травня завершилися спадом індексу Nikkei майже на 3%

Фондові торги в Японії 18 травня 2012 р. завершилися спадом індексу Nikkei на 2,99%. Більшість крупних компаній Країни висхідного сонця за підсумками торгового дня відзначилися обвалом котирувань в основному на тлі несприятливих новин з-за кордону і зміцнення ієни по відношенню до долара.

Раніше сьогодні міжнародне рейтингове агентство Moody's знизило довгостроковий рейтинг платоспроможності 16 іспанських банків, включаючи найбільший Banco Santander S.А. Разом з рейтингом платоспроможності був знижений і депозитарний рейтинг банків. За словами аналітиків агентства, в п'яти випадках пониження рейтингу було пов'язане із зменшенням можливостей іспанського уряду надати допомогу фінансовим організаціям.

Окрім цього, японських інвесторів розчарувала американська статистика. Зокрема, напередодні Міністерство праці США повідомило, що кільіксть первинних вимог щодо виплати з безробіття за тиждень, який завершився 12 травня 2012 р., не змінилася і склала 370 тис., хоча аналітики чекали зниження показника до 365 тис. вимог.

На негативному фоні значним спадом відзначилися японські експортери. Лідером зниження став виробник електроніки Hitachi, його акції впали в ціні на 9,6%. У "червоній" зоні також завершилися торги і для компаній Nikon і Canon, що займаються виробництвом цифрових камер. Їх котирування за підсумками сесії опустилися на 9,6% і 3,7% відповідно.

У "мінусі" також опинилися котирування провідних автопродуктивних концернів Країни висхідного сонця. Акції лідера галузі Toyota Motor впали в ціні на 3,7%, а його конкурентів Honda Motor і Nissan Motor - на 3,6% і 3,2% відповідно. Найбільш значним спадом відзначилася компанія Mitsubishi Motors - її папери за підсумками торгового дня подешевшали на 5,1%.

Крім того, негативна тенденція була зафіксована у фінансовому секторі. Акції найбільшої кредитної організації в Японії Mitsubishi UFJ впали в ціні на 3,4%, як і її конкурента Mizuho. Цінні папери ще одного представника "великої трійки" японських банків Sumitomo Mitsui подешевшали на 3%.

За підсумками торгів 18 травня 2012 р. індекс Nikkei впав на 265,28 пункту (-2,99%) - до 8611,31 пункту. Курс долара до ієни опустився приблизно на 1,10 ієн по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 79,24 ієни/дол.

Нагадаємо, фондові торги в Японії 17 травня завершилися зростанням індексу Nikkei на 0,86%.