ua en ru

Фондові торги в Японії 18 лютого завершилися незначним підвищенням індексу Nikkei

Фондові торги в Японії 18 лютого 2011 р. завершилися незначним підвищенням індексу Nikkei. Загальна динаміка в ході сьогоднішньої сесії була змішаною: зростання індикатора на фоні дедалі дорожаючих акцій судноплавних компаній стримувався падінням цін на цінні папери представників металургійного сектора, передає РБК.
Аналітики відзначають, що судноплавні компанії продемонстрували зростання котирувань, тому що їхні акції спочатку опинилися на позначці нижче середнього. Це викликало ентузіазм трейдерів. Крім того, індекс Baltic Dry Index, що відображає вартість перевезень сухого вантажу морем по двадцяти основним торговельним маршрутам, напередодні продовжив десятиденне зростання - найтриваліший з вересня 2010р. Акції найбільшої судноплавної компанії в Японії, Nippon Yusen, виросли на 1,6%, а її конкурентів Kawasaki Kisen і Mitsui OSK - На 1,1% і 0,2%.
Серед сировинних компаній спостерігалася змішана динаміка. Зростання цін на нафту викликав підвищення котирувань провідних видобувних і сервісних компаній цього сектора: акції компанії Inpex подорожчали на 1,4%, а його конкурентів JX Holdings і Japan Petroleum Exploration - на 0,9% і 0,8%.
З іншого боку, ряд компаній-виробників сталі закрився в "мінусі". Самим значним спадом котирувань відзначилася компанія JFE Holdings після того, як інвестиційний банк Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities знизив рекомендації по її акціях. У результаті папери JFE подешевшали на 1,7%, що викликало спад і серед її конкурентів: зокрема, акції Nippon Steel знизилися на 1%.
Також змішаною динамікою котирувань відзначився ряд японських експортерів на фоні підвищення курсу ієни по відношенню до долара. Зокрема, деякі виробники електроніки продемонстрували на закритті зростання котирувань: це Toshiba і Panasonic, чиї акції подорожчали на 0,8% і 0,5% відповідно. У той же час інші представники сектору закрилися в "мінусі" - папери Nikon і Kyocera подешевшали на 1,1% і 1%.
Аналогічна ситуація склалася і серед автомобілебудівних компаній. Котирування найбільшого в світі виробника автомобілів Toyota Motor опустилися на 0,6%, у той час як акції її конкурента Honda Motor навпаки додали 0,4%.
За підсумками торгів 18 лютого ц.р. індекс Nikkei підвищився на 6,16 пункту (+0,06%) і склав 10842,80 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,29 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 83,28 ієни/дол.