ua en ru

Фондові торги в Японії 18 квітня завершилися підвищенням індексу Nikkei на 2,1%

Фондові торги в Японії 18 квітня 2012 р. завершилися підвищенням індексу Nikkei на 2,1% услід за біржами США, що виросли на тлі сприятливої корпоративної звітності і щодо успішного аукціону по розміщенню короткострокових держоблігацій Іспанії. Деяка розрядка ситуації на ринку суверенного боргу держав єврозони зробила позитивний вплив і на японський фондовий ринок.

Нагадаємо, за підсумками аукціону, що відбувся напередодні, з розміщення короткострокових держоблігацій Іспанії коефіцієнт покриття опинився значно вище відповідного коефіцієнта в рамках попередніх аналогічних аукціонів. При цьому іспанському Міністерству фінансів вдалося привернути більше коштів, ніж було заявлено спочатку, хоча прибутковість по держоблігаціях була вища, ніж раніше.

Крім того, напередодні Центр економічних досліджень (ZEW) Німеччини оприлюднив дані, згідно з якими, індекс ділових очікувань у ФРН в квітні 2012 р. склав 23,4 пункту проти 22,3 пункту в попередньому місяці. Індикатор в квітні ц.р. досяг рекордного значення з червня 2010 р., що змусило експертів заговорити про настання "відлиги" в німецькій економіці. Індекс продемонстрував зростання, хоча аналітики чекали зниження до 20 пунктів.

Сприяли гарному настрою інвесторів і коментарі представників Банку Японії, які повідомили, що японський Центробанк готовий зробити додаткові кроки, спрямовані на пом'якшення монетарної політики у разі виникнення подібної необхідності.

На цьому фоні котирування більшості японських компаній демонстрували зростання. Помітним підвищенням вартості акцій, скориставшись деяким ослабленням ієни, наголосилися експортери, які одержують значну частку прибули від реалізації продукції за кордоном: капіталізація автовиробників Toyota і Honda виросла на 2,93% і 4,02% відповідно, виробників електроніки Nikon і Toshiba - на 3,5% і 2,7% відповідно, виробника промислових роботів Fanuc - на 2,88%.

Попитом серед інвесторів після вдалих підсумків іспанського боргового аукціону користувалися і папери фінансового сектору Японії: акції інвестиційного банку Nomura Holdings подорожчали на 3,5%, котирування Mitsubishi UFJ Financial Group, Sumitomo Mitsui Financial Group і Mizuho Financial Group додали 3,1%, 2,39% і 2,38% відповідно.

За підсумками торгів 18 квітня 2012 р. індекс Nikkei підвищився на 202,55 пункту (+2,1%) і склав 9667,26 пункту. Курс долара до ієни підвищився на 0,86 ієн по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 81,34 ієни/дол.

Нагадаємо, фондові торги в Японії 17 квітня завершилися зниженням Nikkei на 0,06%.