ua en ru

Фондові торги в Японії 17 жовтня завершилися зростанням індексу Nikkei на 0,83%

Фондові торги в Японії 17 жовтня 2013 р. завершилися зростанням індексу Nikkei на 0,83%. Приводом для такого оптимістичного настрою інвесторів стали новини із США, де політикам нарешті вдалося врегулювати проблему навколо підвищення "стелі" держборгу та фінансування установи держсектора.

До офіційного закриття торгової сесії в Токіо стало відомо, що законопроект, раніше схвалений в обох палатах американського конгресу, був підписаний Президентом США Бараком Обамою, в результаті чого набув законної сили. У сенаті проект був прийнятий 81 голосом "за" ("проти" було подано 18 голосів). У палаті представників думки демократів і республіканців розділилися: практично всі республіканці, за невеликим винятком, проголосували проти, в той час як демократи одноголосно віддали свої голоси "за". Голосування закінчилося результатом: 285 голосів "за" і 144 "проти".

Незважаючи на тимчасову розв'язку, варто відзначити, що прийнята домовленість не вирішує ключових питань, а лише відстрочує їх. Можливість позичати кошти продовжується до 7 лютого 2014 р., а фінансування держустанов поновлюється на строк до 15 січня 2014 р. Таким чином, влада США може повернутися до вирішення тих самих проблем вже на початку наступного року, знову зіткнувшись із загрозою дефолту.

На тлі тимчасового завершення "американської драми" долар зміцнів, що традиційно зіграло на руку великим японським експортерам, які відзначилися зростанням котирувань. Так, акції виробника фототехніки Canon Inc. зросли в ціні на 0,3%, котирування Ricoh Co. Ltd. піднялися на 0,8%, ринкова капіталізація Fujifilm Holdings зросла на 1,7%, цінні папери Pioneer Corp.. виросли в ціні більш ніж на 4%.

Папери експортерів-автовиробників також впевнено торгувалися в "зеленому полі. Акції Fiji Heavy Industries додали в ціні 0,7%, котирування Nissan Motor Co. піднялися на 2,2%, а ринкова капіталізація Honda Motor Co. зросла на 1,2%.

Акції Kansai Electric Power Co. виросли в ціні на 2,8%, після того як енергетична компанія переглянула свій прогноз на I півріччя (квітень-вересень) 2013 фінансового року на тлі сприятливої фінансової звітності. Тепер компанія очікує, що її операційний прибуток за шість місяців складе близько 54 млрд ієн (546 млн дол.), у той час як раніше передбачалися збитки.

Акції японських банків на загальному тлі торгувалися переважно в "зеленій" зоні. Папери Sumitomo Mitsui додали в ціні 1,8%, котирування Mizuho Financial Group виросли на 0,5%, ринкова капіталізація Minato Bank збільшився на 0,6%, а цінні папери Nomura Holdings Inc. подорожчали більш ніж на 1%.

За підсумками торгів 17 жовтня 2013 р. індекс Nikkei виріс на 0,83% і склав 14586,51 пункту. Курс долара до ієни виріс по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,08 ієни і склав на закритті фондових торгів 98,55 ієни/дол.